Portal:Pakistan/Utvalgt biografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Benazir Bhutto (født 21. juni 1953 i Karachi, Pakistan, død 27. desember 2007 i Rawalpindi, Pakistan) var en pakistansk politiker. Da hun ble valgt til pakistansk statsminister i 1988 ble hun den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid. Hun var statsminister i to perioder, 19881990 og 19931996. Hun ble i romjula 2007 drept i et selvmordsangrep mens hun drev valgkamp for igjen å bli landets statsminister.

Benazir Bhutto i 1988.

Benazir Bhutto var datter av den avsatte og henrettede statsministeren Zulfikar Ali Bhutto og parlamentsrepresentanten Begum Nusrat Bhutto som var etnisk kurder fra Kermanshah i Iran, datter av en kurdisk forretningsmann som flyttet til Pakistan i 70-årene. Familien var sjia-muslimsk, men Benazir Bhutto presenterte seg etterhvert som sunni. Hun utdannet seg blant annet ved Radcliffe og Harvard i USA og ved universitetet i Oxford i Storbritannia.


Etter at faren ble avsatt i 1975 ble Bhutto satt i husarrest. Ali Bhutto ble henrettet av kuppmakeren Muhammad Zia-ul-Haq i 1979 etter mordet på en politisk motstander. Benazir Bhutto fikk lov til å reise til Storbritannia i 1984, der hun ble eksilleder for Pakistan People's Party, partiet til faren. Etter at militærdiktatoren[trenger referanse] Muhammad Zia-ul-Haq døde dro hun tilbake til Pakistan som opposisjonsleder. Les mer om Benazir Bhutto..