Portal:Korea/Utvalgt sted/22

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Korea og del av arkivet Portal:Korea/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Detaljkart: Yeonpyeong-myeon.

Yeonpyeong er en gruppe øyer i Sør-Korea, beliggende i Vesthavet, vel 80 km vest for Incheon by og 12 km sør for sørkysten av Hwanghaeprovinsen i Nord-Korea. Den største øya er Daeyeonpyeong, men den kalles også rett og slett Yeonpyeong, fordi den er den dominerende øya både i areal og befolkning. Den har et areal på 7,01 km² og en befolkning på 1794 (2009). Den andre bebodde øya er Soyeonpyeong, men der finnes bare en liten befolkning. Arealet er på 0,24 km². I tillegg kommer noen mindre ubebodde øyer og skjær. Øygruppen har et samlet areal på 7,29 km².

Øyene er en del av den administrative enheten Yeonpyeong-myeon som igjen tilhører fylket Ongjin i provinsen Incheon.

Yeonpyeong-øyene ligger svært nær den nordlige grenselinja. Nærheten til Nord-Korea og rike fiskeressurser i området gjør at området har vært og er gjenstand for en viss spenning mellom de to koreanske statene. Sør-Korea har utplassert 1000 soldater på øyene. Det har vært marinesammenstøt i området flere ganger, blant annet i 1999 og 2002

Les mer