Portal:Korea/Utvalgt sted/14

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Korea og del av arkivet Portal:Korea/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Yangdong.

Yangdong er en tradisjonell by fra Joseonperioden, som ligger i Gangdong-myeon, 16 km nordøst for Gyeongju i Nord-Gyeongsang i Sør-Korea, ved elva Hyeongsan. Seolchangfjellet ligger nord for byen. Samfunnet er plassert på lista over landets viktigste kulturelle minnesmerker på grunn av størrelse, bevaringsgrad, antall kulturelle objekter, tradisjonalisme og naturen rundt som alt til byens betydning. Den er et godt eksempel på yangbans (koreansk aristokrati) levemåte og ny-konfucianistiske tradisjoner.

Byen ble grunnlagt av Son So på 1400-tallet. Husholdningen til klanen Wolseong Son ble plassert på en lovende plass, etter koreansk «pungsu» (geomanti). Son So og hans kone, datter av Yu Bok Ha, fikk en en datter som giftet seg med Yi Beon av Yeogang Yi. Ekteskapet gav en av de «atten vise menn» i Korea, Yi Unjeok.

En del av byen er ubebodd. Den består av 160 tegl- og halmstrådekte tak på hus byggd på flere steder i den tette skogen. 54 historiske hjem, over 200 år gamle, er bevart. Byen har bevart sedvaner foruten tradisjonelle byggverk i arkitektonisk stil fra Joseonperioden.

Les mer