Portal:Japan/Utvalgt artikkel/3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Japan og del av arkivet Portal:Japan/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Sushi

Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker. (Det er en vanlig misoppfattelse blant nordmenn at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Det er ikke direkte feil, rå fisk er ofte en viktig ingrediens, men altså ingen fellesnevner.)

Sushi gjorde sitt inntog i Skandinavia og Norge for noen år siden, da som en trend i urbane strøk. Idag er retten mye mer vanlig og akseptert, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

For sushi er selve råvaren viktig. For norsk sushi er kveite, piggvar, laks og tunfisk vanlig. Siden fisken serveres rå, er det viktig med forholdsregler. Parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er vanlig i norsk fisk, og for å drepe disse må fisken fryses ned til −20 grader Celsius i minst et døgn. Norske helsemyndigheter anbefaler at fisken har vært frossen i minst fem døgn før den brukes til sushi.

Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Les mer