Portal:Japan/Utvalgt artikkel/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Japan og del av arkivet Portal:Japan/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Kamidana - et shinto-alter i hjemmet

Shintoismen er den tradisjonelle religionen i Japan og har rundt 100 millioner tilhengere. Shinto betyr «gudenes vei» eller «åndenes vei».

Shintoismen har samtidig mange elementer som er kommet til etter påvirkning fra andre asiatiske religioner og filosofier. Det er også en stilart i arkitekturen.

Kamier er forfedreånder, men kan også være dyreånder og en slags guddommer. For en kami er et opphøyd vesen som spenner fra gudefigurer til vesener med attraktive verdier og egenskaper.

Kamiene tilbes som mi-tama, dvs. ånder som holder til i altrene, som er sentrale for religionen. Det finnes mange spesielle typer av kami, f.eks. Ujigami, slektsånder, eller Kunidama som er en provins eller et områdes ånd.

Kamier kan inndeles i to hovedgrupper: Naturånder og opphøyde vesener (primært mennesker), som igjen kan inndeles i tre klasser: De som representerer et enkelt objekt, de som representerer en gruppe objekter og de som representerer et abstrakt begrep.

De japanske keiserne ble alle ansett som kamier, og på denne måten har religionen bidratt til å legitimere keiserdømmet. Solguden er dermed en kami samtidig som reven også er kami, fordi den fremstår som et intelligent dyr. Les mer