Portal:Japan/Utvalgt artikkel/4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Japan og del av arkivet Portal:Japan/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Kvinner kledd som maiko (geisha-elever) i Kyoto, Japan

Geisha (japansk 芸者 «kunstnerisk person») er tradisjonelle japanske kunstnere og underholdere. Geisha var vanlige i det 18. og 19. århundre, og de finnes fortsatt, men i et stadig mindre antall. En geisha prostituerer ikke, som mange i den venstilge verdenen tror.

Geishatradisjonen utviklet seg fra taikomochi eller hōkan, tilsvarende til en hoffnarr. De første geisha var utelukkende menn. Etterhvert som kvinner begynte å overta rollen, ble de kjent som onna geisha (女芸者), eller kvinnelige geisha. Geisha i dag er utelukkende kvinner. I Kyoto har de holdt fast på navnet "geiko", den første delen "gei" av ordet betyr kunst, mens "ko" er det kvinnelige etterhenget.

I 1920-årene var det ca. 80 000 geisha i Japan, men idag er antallet falt til omkring 10 000 på grunn av vestens innflytelse på den japanske kulturen, og antallet er stadig synkende. Les mer