Portal:Internett/Utvalgt artikkel/april 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wikipedias flerspråklig portal, hvor man kan se en oversikt over de største språkutgavene.
Wikipedias flerspråklig portal, hvor man kan se en oversikt over de største språkutgavene.

Wikipedia er en internasjonal internettbasert encyklopedi. Wikipedia er en wiki, hvilket betyr at alle kan redigere innholdet; ordet Wikipedia er en sammensetning av det hawaiianske ordet «wiki» (rask, hurtig) og det greske ordet «encyklopedi». Wikipedia blir utgitt av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, basert i Florida i USA.

Wikipedia ble grunnlagt av Jimmy Wales den 15. januar 2001, som et åpent komplement til det ekspertskrevne Nupedia. Wikipedia har i november 2007 over ni millioner artikler på over 200 språk – 2 millioner av disse i den engelskspråklige utgaven. Det finnes to utgaver på norsk, én på bokmål/riksmål og én på nynorsk. Den førstnevnte har like i underkant av 630 000 artikler, mens nynorskutgaven har over 160 000 artikler. Den nest største utgaven er den tyskspråklige utgaven, som også har blitt utgitt på DVD. Ifølge Alexa er Wikipedia en av verdens 10 mest besøkte nettsider.

Wikipedias misjon har blitt beskrevet av grunnlegger Jimmy Wales som «å skape og utgi en så god som mulig fri flerspråklig encyklopedi til alle verdens mennesker på sitt eget språk». Encyklopedien er blitt et av de mest brukte referanseverkene på internett, blant studenter og i enkelte aviser.

Den norske versjonen av Wikipedia ble grunnlagt 26. november 2001. Den nynorske utgaven ble opprettet 31. juli 2004. Som følge av en avstemning i 2005 ble det besluttet at den opprinnelige fellesnorske utgaven kun skal redigeres på bokmål eller riksmål.