Portal:Første verdenskrig/biografi/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Første verdenskrig og del av arkivet Portal:Første verdenskrig/biografi For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


Neste ingress >>

Paul Emil von Lettow-Vorbeck (født 20. mars 1870 i Saarlouis, død 9. mars 1964 i Hamburg) var en tysk generalmajor og forfatter. Han er mest kjent for å ha ledet det tyske Felttoget i Øst-Afrika under første verdenskrig.

Ved krigsutbruddet var han øverstkommanderene for de tyske styrkene i Tysk Øst-Afrika (dagens Tanzania). I løpet av krigen kjempet han en vellykket geriljakrig mot tallmessige overlegene britiske, belgiske og portugiske styrker. Han førte også krigen inn i de tilgrensene allierte koloniene. Han kapitulerte formelt til britiske styrker i Mbala i Nord-Rhodesia (dagens Zambia) 23. november 1918, 12 dager etter våpenhvilen.

Hans avdeling var den eneste tyske avdelingen som paraderte gjennom Brandenburger Tor etter første verdenskrig. Hans geriljakamp i Øst-Afrika har vært inspirasjonskilde for senere geriljabevegelser.

Les mer