Portal:Eurovision Song Contest/Intro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eurovision Song Contest er en årlig, direktesendt musikkonkurranse for medlemmene i Den europeiske kringkastingsunion (EBU). Konkurransen ble startet i 1956. Hvert deltakerland deltar gjennom en riksdekkende allmennkringkaster som har ansvar for å velge ut en sang som skal delta i konkurransen. Det blir så arrangert en telefon- og juryavstemning hvor hvert land kan stemme på de andre landenes sanger for å kåre en vinner. Landet som vinner, får arrangere Eurovision Song Contest året etter.

Konkurransen er et av de mest lengstlevende tv-programmene i verden og satte i 2015 Guiness verdensrekord som verdens eldste årlige tv-musikkonkurranse. Eurovision Song Contest har årlig rundt 200 millioner seere på verdensbasis for finalen og semifinalene samlet. Sendingene blir kringkastet i land utenfor EBU også, og opp igjennom årene har programmet blitt sendt i land som Australia, Kina, Egypt, India og USA.

Frem til 2020 ble Eurovision Song Contest arrangert hvert eneste år. I 2020 avlyste EBU for første gang konkurransen, på grunn av koronaviruspandemien. Konkurransen ble avholdt igjen fra og med 2021.