Polymyalgia rheumatica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Polymyalgia rheumatica
Polymyalgia rheumatica
Smertene ved polymyalgi sitter ofte i skulder- og hoftenivå.
ICD-10-kodeM35.3
ICD-9-kode725
MedlinePlus000415
eMedicineemerg/473 

Polymyalgia rheumatica (PMR) (fra gresk poly, «mange», og myalgia, «muskelsmerte». Kalles gjerne bare polymyalgi) er en betennelsestilstand i musklene,[trenger referanse] som forårsaker smerter og stivhet, vanligvis i nakke-, skulder- og hofteregionene. Smertene kan oppstå hurtig, eller tilta gradvis over tid.

Smertene følger i regelen en døgnvariasjon, hvor smertene og stivheten er mest uttalt på morgenen. Sykdommen er sterkt assosiert med sykdommen temporalis arteritt (betennelsestilstand i arteriene), og man regner med at det er stor grad av overlapp mellom disse sykdommene, både i forekomst og symptombilde.

Det er stor variasjon i hvor lang behandligstid som kreves før sykdommen går tilbake, men man regner med at de fleste vil kunne avslutte behandlingen etter 2-5 år.

Symptombilde[rediger | rediger kilde]

De dominerende symptomene ved polymyalgi er smerter og stivhet i nakke-, skulder- og hofteregionene. Smertene er middels til kraftige, og kan være så uttalte at de hindrer pasientene i sine daglige gjøremål. Symptomene er som regel mest uttalt på morgenen og etter søvn. Anemi, tretthet og mangel på appetitt ses også hyppig.

Etiologi og patogenese[rediger | rediger kilde]

Man kjenner ikke årsaken til polymyalgi. Man vet imidlertid at den oppstår ved at kroppens egne hvite blodlegemene angriper leddkapslene i kroppen slik at det oppstår en betennelsestilstand. Man har knyttet sykdommen til vevstypen HLA-DR4. Dette betyr at personer med denne vevstypen er disponert for å utvikle sykdommen, og at det er en arvelig komponent knyttet til risiko for utvikling av sykdommen.

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Polymyalgi er vanskelig å diagnostisere, da det ikke finnes noen diagnostisk test. Symptombildet er også veldig overlappende med andre muskel- og skjelettlidelser, som gjør sykdommen vanskelig å skille fra f.eks. reumatoid artritt.

American College of Rheumatology har utarbeidet 7 diagnostiske kriterier i et forsøk på å gjøre diagnostikken enklere og mer standardisert. Det kreves at tre eller flere av kriteriene foreligger:

 1. bilateral smerte og stivhet i skuldrene
 2. utvikling av sykdomsbildet på mindre enn to uker
 3. SR > 40 mm/time
 4. morgenstivhet som varer i mer enn én time
 5. alder 65 år eller eldre
 6. depresjon eller vekttap
 7. bilateral ømhet i overarmene

Behandling[rediger | rediger kilde]

Behandlingen er i hovedsak medikamentell, og innebærer glukokortikoider (kortison) som demper kroppens eget immunforsvar. Klassisk for polymyalgi, er at man får en rask og effektiv bedring av plagene.

Epidemiologi og forekomst[rediger | rediger kilde]

Det er ikke identifisert noen sikre utløsende årsaker til polymyalgi, men flere elementer er assosiert med risiko for utvikling av sykdommen:

 • Sykdommen debuterer som en regel bare hos personer over 50 år
 • Gjennomsnittsalderen for utvikling av polymyalgi er over 70 år
 • Kvinner har dobbelt så høy forekomst som menn
 • Sykdommen rammer i hovedsak hvite
 • 50% av personer med temporalis arteritt, utvikler også polymyalgi.
 • Vvstypen HLA-DR4 er assosiert med økt risiko

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]