Skipskatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katt med seks tær på forpotene.

Skipskatt er en betegnelse på katter med polydaktyli, dvs. flere enn det normale antallet tær (18 – fem eller flere på forpotene og fire eller flere på bakpotene).

Polydaktyli er arvelig og genet må finnes hos begge foreldrene.[1]

I seilskutetiden, fra rundt 1400-tallet til første halvdel av 1900-tallet, var det vanlig å ha flere katter med på hver seiling. Kattene skulle holde mus og rotter unna lasten. Det sies at det var på disse seilingene, hvor det ofte var stor sjø, at kattene utviklet/muterte ekstra tær, for å ha bedre mulighet for å holde seg fast så de ikke ble skylt overbord.

Skipskatter blir av enkelte oppfattet som en egen rase. Mutasjonen forekommer hyppigere blant enkelte raser, blant annet hos maine coon. Tilstanden gir normalt ikke besvær, men det kan, som hos all type katter, oppstå problemer med inngrodde klør dersom klørne ikke stelles regelmessig.

Enkelte organisasjoner for katteeiere tillater hverken utstilling av eller avl på katter med polydaktyli, ettersom skipskatt ofte ikke regnes som en egen ren rase. Et norsk eksempel på organisasjoner med slike forbud er Norske Rasekattklubbers Riksforbund. Moderorganisasjonen FIFé har inntatt det samme standpunktet; FIFé begrunner ikke forbudet med eventuelle helserisikoer, men med at man ikke skal oppfordre til innavl av rasekatter av rene popularitetshensyn. Også de fleste katteeierorganisasjonene i USA forbyr utstilling av polydaktyle katter. Unntaket er The International Cat Association, som tillater polydaktyli hos rasen Pixie-Bob.

I USA er det en koloni med polydaktyle katter nær forfatteren Ernest Hemingways hjem i Key West; Hemingway tok seg av flere katter fra denne kolonien, fordi han hadde medlidenhet med dem.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sarah Hartwell. «Polydactyl Cats». messybeast.com. Besøkt 24. januar 2023. 
  2. ^ «Our Cats». The Hemingway Home & Museum (engelsk). Besøkt 24. januar 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Praveen Kumar. Congenital Malformations. Evidence-based Evaluation and Management
  • Jezyk PF. "Constitutional Disorders of the Skeleton in Dogs and Cats

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata