Skipskatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katt med seks tær på forpotene.

Skipskatt er en betegnelse på katter med polydaktyli, dvs. flere enn det normale antallet tær (18 – fem på forpotene og fire på bakpotene).

Polydaktyli er en arvelig defekt og genet må finnes hos begge foreldrene.[1]

Katter med denne misdannelsen, blir av enkelte oppfattet som en egen rase. Misdannelsen forekommer hyppigere blant enkelte raser, bl.a. hos maine coon. Tilstanden volder normalt ikke kattene besvær, men det kan oppstå problemer med innvokste klør dersom klørne ikke stelles regelmessig.

Utstilling av og avl på katter med polydaktyli forbys av de fleste katteorganisasjoner, f.eks. Norske Rasekattklubbers Riksforbund (og moderorganisasjonen FIFé). FIFé motiverer ikke forbudet med eventuelle helserisikoer, men med at man ikke skal oppfordre til innavl av rasekatter av rene popularitetshensyn. Heller ikke i USA tillater de fleste katteorganisasjonene utstilling av polydaktyle katter. Unntaket er The International Cat Association, som tillater polydaktyli hos Pixie-Bob.

I USA er det en koloni med polydaktyle katter nær Ernest Hemingways hjem i Key West, en koloni hvor forfatteren selv tok vare på vanskapte katter av medlidenhet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Polydactyl Cats (Part 1)». Besøkt 20. januar 2007. 
  2. ^ «Hemingway Cats». Arkivert fra originalen 6. april 2012. Besøkt 3. mai 2009. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Praveen Kumar. Congenital Malformations. Evidence-based Evaluation and Management
  • Jezyk PF. "Constitutional Disorders of the Skeleton in Dogs and Cats

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]