Plosjtsjad Lenina (St. Petersburgs metro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plosjtsjad Lenina
Sentralhallen
LandRusslands flagg Russland
BySt. Petersburg
Opprettet1. juni 1958
Åpnet1. juni 1958
Tjenester
Linje(r)Linje 1
Kart
Plosjtsjad Lenina
59°57′26″N 30°21′20″Ø

Plosjtsjad Lenina (russisk: Пло́щадь Ле́нина, «Leninplassen») er en undergrunnsstasjon på Kirovsko-Vyborgskaja-linjen i St. Petersburgs metro. Stasjonen åpnet 1. juni 1958, som linjens nye endestasjon, da den 3 km lange utvidelsen fra Plosjtsjad Vosstanija sto ferdig.

Stasjonen er en dyp pylonstasjon, som ligger 71 meter under bakken. Tidlig i planleggingsfasen var stasjonen kjent som Finland-stasjonen, fordi den skulle ligge like ved Finland jernbanestasjon, men den ble i stedet oppkalt etter Leninplassen, som stasjonen har utgang til.

Stasjonens tema er Lenins retur fra Finland til Petrograd i juni 1917. Som Tsjernysjevskaja, ble Plosjtsjad Lenina bygget i en periode da mange sovjetiske arkitekter forsøkte å frigjøre seg fra påvirkningen fra den ornamentale stalinistiske stilen som hadde preget tidligere stasjoner. Stasjonen fikk derfor er enkelt uttrykk.

Veggen i inngangshallen er dekorert med en mosaikk som viser Lenins tale til arbeidere og soldater i Petrograd 3. april 1917. Mosaikken er laget av Andrej Mylnikov og Aleksandr Koroljov.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]