Plataspididae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plataspididae
Megacopta cribraria
Megacopta cribraria
Vitenskapelig(e)
navn
:
Plataspididae
Norsk(e) navn:
Hører til: teger,
nebbmunner,
insekter
Antall arter: ca. 530, 4 i Europa
Habitat: på land
Utbredelse: den gamle verden, mest i tropene
Delgrupper:

Plataspididae tilhører gruppen Pentatomoidea, en undergruppe av tegene, en gruppe av nebbmunner. De har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær. Man antar at det finnes ca. 530 arter, men bare fire i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2 – 20 mm), brede, sterkt hvelvede teger. Scutellum er sterkt forstørret og dekker mesteparten av bakkroppen, som hos Scutelleridae. Kroppen er minst like bred som lang og kan være nærmest kuleformet, hodet er nokså lite og nedbøyd. Antennene er fem-leddete, men ledd to og tre er vanskelige å skille fra hverandre. De er gjerne blanke, ofte svarte, men kan være mer fargerike. Artene i denne gruppen kan ligne nokså mye på biller, for eksempel familien Leiodidae. Forvingene er store og ligger sammenfoldet under det store scutellum-et.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Plataspididae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Disse tegene lever av å suge plantesaft ved hjelp av sine lange sugesnabler. De sitter ofte i store grupper, jevnt fordelt utover vertsplantene. Noen arter skiller ut honningdugg og blir passet på av maur. De går særlig på planter i erteblomstfamilien, og noen arter kan gjøre skade i landbruket.

Systematisk Inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]