Plan Vigipirate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fransk marinesoldatVigipirate-vakt i Gare de Lyon i Paris
Soldater utenfor Louvre
Planen i forbindelse med terrorangrepet 13. november 2015
En tjenestebil med Vigipirate-merke

Plan Vigipirate er del av Frankrikes plan for opp- og nedtrapping av sikkerhetstiltak til beskyttelse mot terrorisme. Navnet er sammesatt av vigilance (årvåkenhet) og pirate (pirat). Planen ble første gang satt ut i livet i 1978 under president Valéry Giscard d’Estaing. Den er senere blitt aktualisert i 1995, 2000 og 2003. Alt etter det nivå man har erklært, iverksettes sterkere sikkerhetstiltak.

Planen hadde frem til 2014 nivåene hvit (ingen fare), gul, orange, rød og écarlate (markert med mørkerødt – akutt trussel). Ved terrorbombingene i London den 7. juli 2005 ble nivået hevet til rødt, og det ble ikke senket før i februar 2014 – da til gult. Dette nivået innebærer blant annet et stort nærvær av sikkerhetsstyrker – blant annet fra det militære – særlig på jernbanestasjoner og steder der det befinner seg mange turister, som Louvre og Eiffeltårnet i Paris.

I februar 2014 ble nivåene forenklet til vigilance og alerte attentat.[1]

Den 7. januar 2015 ble det etter angrepet på redaksjonslokalene til magasinet Charlie Hebdo i Paris hevet til «alerte attentat» for Paris-området (Île-de-France), og dagen etter også for regionen Picardie nord for hovedstaden.

Kritikere av planen innvender at den innskrenker de borgerlige friheter og privatsfæren, og omtaler den provokativt som «plan Vichypirate», en assosiasjon til Vichyregjeringens tid i 1940-årene.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]