Hopp til innhold

Pityriasis rosea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pityriasis Rosea
Område(r)Dermatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL42
ICD-9-kodexxx
ICPC-2S90
DiseasesDB24698
eMedicine1107532
MeSHD017515

Pityriasis rosea er en akutt oppstått hudlidelse som forsvinner av seg selv. Den har ikke eget norsk navn.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Vi kjenner ikke årsaken til at noen får Pityriasis rosea. Mye tyder på at utslettet er en reaksjon i huden etter en virusinfeksjon.

Utslettet starter som regel med en enkelt rødlig og lett skjellende flekk på huden. Denne kalles den primære medaljong, og kan sees opptil et par uker før det egentlige utslettet begynner.

Det mer utbredte utslettet ved Pityriasis rosea, som oppstår etter den primære medaljongen, finnes på kroppen og litt ut på overarmene (det såkalt T-skjorte området). Noen ganger kan man få et enda mer utbredt utslett.

Det kan være få eller mange flekker. Disse er blek-rødlige og lett skjellende. Flekkene er ellipseformede med ellipsens lange akse langs hudens naturlige hudfolder. Primærmedaljongen er som regel den største, og den kan være flere centimeter i diameter.

Utslettet kan klø, men klør vanligvis ikke mye.

Råd[rediger | rediger kilde]

Hudlidelsen er mest alminnelig hos unge, men kan sees i alle aldersgrupper.

  • En bør unngå overdreven bruk av vann og såpe, da dette kan irritere huden.
  • Sollys kan ofte redusere kløen og bringe utslettet til ro.

Diagnostisering[rediger | rediger kilde]

Diagnosen kan som regel stilles ved at legen ser på utslettet og dets utbredelse og får opplysninger om primærmedaljong og tidsforløpet. Hvis utslettet ikke er helt typisk, kan det være nødvendig å ta en vevsprøve fra huden.

Overdrevet bruk av vann og såpe kan forverre utslettet.

Prognose og behandling[rediger | rediger kilde]

Utslettet forsvinner av seg selv i løpet av en til to måneder. Som regel har man Pityriasis rosea kun én gang i livet, men hos enkelte kan hudlidelsen komme igjen.

Som regel behøves ingen behandling. Ved sterk kløe kan man behandle utslettet med binyrebarkhormonkrem (steroider), eldre kløestillende antihistaminer eller med lysbehandling.