Pistollangrenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pistollangrenn eller skiskyting med pistol er en idrett hvor skyting med pistol eller revolver kombineres med langrenn. Utøverne går en eller flere runder i en skiløype hvor de underveis gjennomfører skyting mot skyteskiver (av papp, elektroniske skiver eller selvansvisende stålmål). Hvis utøveren bommer på en eller flere blinker straffes utøveren med strafferunde(r) eller tidsstraff. Det kan konkurreres enten individuelt, som lag eller som stafett. Skytteren må bære våpen og ammunisjon i egnet hylster under konkurransen.

Konkurranser er som regel åpne både for sivile deltakere og offentlige tjenestemenn, og arrangeres blant annet i Norge av Norsk reservistforbund (NROF) og i Sverige av Svenska Pistolskytteförbundet. I Sverige er det også en sommervariant som kalles springskyting (springskytte).[1] Det har også blitt arrangert egne norske og nordiske politimesterskap i pistollangrenn med deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Estland.[2][3]

Konkurranser i NROF[rediger | rediger kilde]

NROF arrangerer årlig [4] åpent norgesmesterskap i pistollangrenn hvor man ikke trenger å være medlem i NROF for å delta.[5] Det har også vært med utenlandske deltakere i NM.[4] Programmet ligner vanlig skiskyting, men skytes istedenfor med grovkalibret pistol eller revolver (7.65–11.25 mm (0.30"-0.45")). Skytingen følger NROF sine regler for nivå 2 skyting. Minimum avtrekksvekt er 1,36 kg. Anatomiske skjefter eller skjefteplater med tommelstøtte er ikke tillatt. Ammunisjon og våpen må bæres adskilt av deltakeren i egnet hylster eller futteral. Lading foregår etter at løperen har ankomt standplass, og må tømmes før løperen fortsetter. Akkurat som på vanlig skiskyting gir ikke standplassleder kommandoer om ildgivning (i motsetning til andre NROF-programmer).

Skytingen kan foregå på ulike avstander, og kan inneholde forskjellige elementer som en- og tohånds skyting.[4] I 2017 var for eksempel distansen på selve skiløpingen 15 km fordelt på 3 × 5 km, med skyting på avstander fra 12 til 23 meter og enhåndsskyting på to av standplassene.[4] I 2005 var distansen også 15 km, men med 5 skytinger innlagt.[6] Flere av norgesmesterskapene har blitt arrangert på Lygna skisenter i Gran, Innlandet.

Liste over tidligere NM (ufullstendig)
  • 2005 februar 4.: Lyngna skisenter.[6]
  • 2018 mars 3. Lyngna skisenter.[7]
  • 2019 mars 23. Lygna skisenter.[8]

Konkurranser i Svenska Pistolskytteförbundet[rediger | rediger kilde]

I Sverige markedsføres pistolskidskytte mot skyttere på alle fysiske nivåer.[9] Det skytes med våpen i flere ulike utstyrsklasser («vapengrupp» C eller A). Et skidskytte-stevne i SPSF har vanligvis en total løypelengde på rundt 10 km i middels terreng, med 6 innlagte skytinger. Skytingen foregår mot egne SPSF-skiver. Sommervarianten springskytte holdes fortrinnsvis i middels kupert terreng med bra løpeunderlag, med 6 innlagte skytinger. I springskyting kan arrangør også benytte vanlige skiskytterskiver.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]