Elektronisk skive

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elektronisk skive er en skyteskive hvor skuddets plassering beregnes ved hjelp av elektronikk og presenteres for skytteren på en skjerm på standplass.

Lydkammerskiver[rediger | rediger kilde]

I en lydkammerskive måles lydbølgen som prosjektilet lager når det går gjennom skiven. Skiven er bygd opp med en ramme som er dekket av en gummiduk som gir et tilnærmet tett lydkammer. Inne i kammeret sitter mikrofoner, enten tre i bunnen av skiven, eller en i hver av skivens fire hjørner. I tillegg måles temperaturen inne i skiven for å beregne lydhastigheten. Ved hjelp av trigonometriske ligninger bestemmes prosjektilets posisjon. For å unngå for store temperatursvingninger har skiven en front- og en bakskive i et isolerende materiale, f.eks. isopor. På frontskiven er sikteblinken som skytteren forholder seg til påmalt. For å holde lydkammeret tett er det gjerne et gummibånd utenpå selve hovedgummiduken, denne blir dratt fram enten manuelt eller via en elektrisk motor i bestemte intervaller slik at det ikke oppstår for store hull i lydkammeret.

Dataoverføring[rediger | rediger kilde]

Data fra skiven kan overføres enten via kabel eller radiomodem. Kabel brukes på faste skiver, mens radiomodem kan benyttes på bevegelige skiver, som f.eks. viltmålsskyting. Når dataene kommer til standplass blir de presentert for skytteren på en skjerm hun har på standplass. I tillegg går dataene direkte til sekretariatets datamaskiner for beregning av resultatlister. Skuddene kan også vises på storskjerm for publikum, og dette har på mange måter revolusjonert skytesporten. Tidligere måtte publikum forstå anvisningen som ble brukt, og klarte kanskje å følge med på maksimalt to skiver, men med elektronisk anvisning og publikumsvisning på storskjerm ser publikum skuddet brøkdeler av et sekund etter at det er avfyrt og kan enkelt se hvordan flere skyttere ligger an i forhold til hverandre.

Anvisning[rediger | rediger kilde]

Skytteren får se skuddene sine på skjerm på standplass. Dette styres av standplassleder, slik at anvisning skjer etter at en serie er skutt, eller for hvert enkelt skudd ved prøveskudd. Ved finaleskytinger kan man enkelt vise samme skive på alle skjermer dersom man anviser en og en skytter i stigende rekkefølge, slik det f.eks. gjøres på kongelagetLandsskytterstevnet.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Elektroniske skiver finnes for alle skyteformer fra 10 meter luftrifle til over 1000 meter grovkalibret rifle. Det finnes også elektroniske skiver for bruk på viltmålsbaner, som f.eks. løpende elg, hvor en figur går på skinner, og hvor skytteren skyter på målet i bevegelse.

Ulemper[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra relativt høye anleggskostnader, og behovet for kontinuerlig vedlikehold er det ikke mange ulemper med elektroniske skyteskiver. Det mest kritiske er sårbarheten for tordenvær, p.g.a. lange nedgravde jordkabler i kombinasjon med mange følsomme elektroniske komponenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]