Pisserenden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nørre Kvarter på Christian Geddes kart fra 1757
Utsikt over hustakene i Pissrenden

Pisserenden, også kalt Latinerkvarteret, er den folkelige betegnelsen for det gamle Nørre Kvarter i det indre København, tett på Strøget.

Kvarteret avgrenses av Nørre Voldgade, Vestergade og Vester Voldgade og gjennomskjæres av de fem stredene Larsbjørnsstræde, Larslejsstræde, Sankt Peders Stræde, Studiestræde og Teglgårdsstræde.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Områdets navn stammer fra stanken etter dyreholdet som ble holdt inne i husene. Før skjenkeloven av 1912, lå her en rekke gjestgiverier med navn som Vinkanden, Rosen og Dannebrog. Her var en smeltedigel av drukkenskap, vold og prostitusjon.

På 1960-tallet ble området et tilholdssted for forfattere, kunstnere og andre kreative mennesker som hadde bruk for billige boliger. På 1970-tallet flyttet bohemene inn og åpnet forretninger, mens punkerne på 1980-tallet samlet seg på Gammeltorv.

I dag har området dyre leiligheter og samlingssted for trendy og smarte kunstnere og wannabees.[trenger referanse] Hver sensommer er det gatefest i Pisserenden med gatemarked, utendørsservering av mat og drikke med DJer og livemusikk.

I området finner man blant annet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]