Pirmasens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pirmasens er en by i regionen Pfalz i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Byen ligger knapt 20 km fra grensen til Saarland og mindre enn 10 km i luftlinje fra grensen til Frankrike. Per 31. desember 2007 hadde Pirmasens 41 875 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eksersérplassen i Pirmasens

Stedet ble første gang omtalt i 860 som pirminiseusna, en bosetning underlagt klosteret i Hornbach. Navnet stammer fra klosterets grunnlegger, den hellige Pirminius, som også er skytshelgen for regionen Pfalz.

Først i 1763 fikk Pirmasens byrettigheter, tildelt av grev Ludvig IX av Hessen-Darmstadt, som regnes som grunnleggeren av Pirmasens som by. Han bygget opp stedet som garnisonsby, og utstyrte den med en bymur, et slott, en eksersérplass, samt Europas største eksersérhall, nest etter den i St. Petersburg. Da grev Ludvig døde i 1790 ble garnisonen oppløst, og byens korte blomstringstid var dermed forbi.

I 1793, under revolusjonskrigene, beseiret Preussen og Braunschweig franskmennene i slaget ved Pirmasens, men dette forhindret ikke at byen kom under fransk herredømme fra 1793 til 1815. Deretter tilfalt Pirmasens kongedømmet Bayern, i likhet med resten av regionen Pfalz.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.