Pierre-Joseph Desault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pierre-Joseph Desault
Født6. feb. 1738[1][2]Rediger på Wikidata
Vouhenans
Død1. juni 1795[1]Rediger på Wikidata (57 år)
Paris
BeskjeftigelseLege, kirurg, anatom Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Antoine Louis[3]
NasjonalitetFrankrike
Medlem avÉcole de Chirurgie (1776–)
ArbeidsstedHôtel-Dieu de Paris (17881795)
Hôpital de la Charité (17821788)
FagfeltAnatomi, kirurgi, nefrologi
Doktorgrads-
studenter
Alexis Boulet Boyer[3]
Signatur
Pierre-Joseph Desaults signatur

Pierre-Joseph Desault (født 6. februar 1738 – 1. juni 1795 i Paris) var en fransk kirurg.

Han var ment for en karriere i Kirken, men hans egen tilbøyelighet gikk i retning av å studere medisin, og etter å lært noe fra en barberer-kirurg i sin landsby, begynte han som lærling på det militære sykehuset i Belfort hvor han ervervet seg noe kunnskap i anatomi og operasjoner. Han reiste til Paris og ble der i tjue år, og han åpnet senere en skole i anatomi i løpet av vinteren 1766. Den ble vellykket, men ble møtt med sjalusi av de etablerte lærerne og professorene som prøvde å få ham til å gi opp sine forelesninger. I 1776 ble han opptatt som medlem av Corps of Surgeons og i 1782 ble han utnevnt til overlege i kirurgi ved Hospital of Charity. 

I løpet av få år ble han anerkjent som en av de ledende kirurgene i Frankrike. Den kliniske skolen i kirurgi som han innstiftet på Hôtel-Dieu, tiltrakk seg et stort antall studenter, ikke bare fra alle deler av Frankrike (Pierre Bouchet fra Lyon for eksempel), men også fra andre land. Han hadde ofte et publikum på om lag 100 personer på sine forelesninger. Han introduserte mange forbedringer i kirurgisk praksis, samt fremstilling av kirurgiske instrumenter. I 1791 opprettet han Journal de Chirurgerie, redigert av hans elever, som var en oversikt over de mest interessante sakene som hadde funnet sted i den kliniske skolen, med de merknader som han hadde laget på dem i løpet av sine forelesninger.

Midt i sitt arbeid kom han på kant med de revolusjonære myndighetene, og han fikk noen fjollete tiltaler, anklaget av regjeringen. Etter å ha blitt forhørt to ganger, ble han arrestert 28. mai 1793, midt i en forelesning, ført bort fra sitt auditorium og fengslet i Palais du Luxembourg i tre dager, men han slapp ut og fikk lov til å gjenoppta sitt arbeid. Den 31. mai 1795 ble han innkalt til den unge Ludvig XVII av en fra garden på grunn av kongens alvorlige sykdom. Desault døde neste dag og rakk aldri å besøke kongen. Ryktene om at hans død var forårsaket av forgiftning på grunn av denne innkallingen, ble avkreftet ved obduksjon utført av hans elev Marie François Xavier Bichat. Hans enke fikk pensjon fra Republikken.

Verker[rediger | rediger kilde]

Sammen med François Chopart (1743-1795), publiserte han Traité des maladies chirurgicales (1779), og Bichat publiserte et sammendrag av hans kirurgiske læresetninger i Oeuvres chirurgicales de Desault (1798).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Base biographique, BIU Santé person ID 5398[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]