Pierre-Charles Le Sueur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pierre-Charles Le Sueur
Født 1657
Artois
Død 17. juli 1704
Havanna
Yrke Oppdagelsesreisende
Nasjonalitet Frankrike

Pierre-Charles Le Sueur (født ca. 1657 i Artois i Frankrike, død 17. juli 1704 i HavanaCuba) var en fransk utforsker og pelshandler i Nord-Amerika.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Le Sueur kom til Canada sammen med jesuittene til deres misjonsstasjon i Sault Sainte Marie. Etter en kort tid gikk han over til pelshandel og ble en coureur des bois og fangstmann i regionen Pays-d'en-Haut ved De store sjøene. Henimot 1683 utforsket han de øvre deler av Missisippielvens filder og over henimot elven Missouri.

Han lærte seg flere indianske språk flytende, noe som var viktig for hand handelsvirksomhet. Han drev handel med dakotaer og andre sioux-stammer, og med chippewaer.

Omkring år 1683 mottok han noen prøver på blåaktig leire fra midtpartiet av en sideelv til Mississippi og tik den med tilbake til Frankrike for å bli analysert der. Kjemikeren Alexandre L'Huillier mente at dette var fra kobber.

Le Sueur vendte tilbake til Ny-Frankrike for å utgrave en gruve der leiren var fra, men ble stanset; blant annet fengslet for å ha gått uit over sine handelsprivilegier. Han var nærværende ved den formelle erklæring av fransk herredømme over Canada, foretatt i 1689 av Nicholas Perrot i Green Bay. Til slutt ble han fitt kongelig kommisjon til å drive en kobbergruve (skjønt noen mente at han var mest interessert i pelshandel).

I 1700 var han med i gruppen som gikk opp til innsjøene Great Lakes og til elven Mississippi i Minnesota, helt til St. Anthony-fallene. Året derpå gikk han sørover hele veien til elvens munning.

Et fylke i Minnesota er oppkalt etter ham; Le Sueur County.

Litteratur[rediger | rediger kilde]