Pierre-Charles Le Sueur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Pierre-Charles Le Sueur
Født1657
Artois
Død17. juli 1704
Havanna
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende
Nasjonalitet Frankrike

Pierre-Charles Le Sueur (født ca. 1657 i Artois i Frankrike, død 17. juli 1704 i HavannaCuba) var en fransk utforsker og pelshandler i Nord-Amerika.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Le Sueur kom til Canada sammen med jesuittene til deres misjonsstasjon i Sault Sainte Marie. Etter en kort tid gikk han over til pelshandel og ble en coureur des bois og fangstmann i regionen Pays-d'en-Haut ved De store sjøene. Henimot 1683 utforsket han de øvre deler av Missisippielvens filder og over henimot elven Missouri.[trenger referanse]

Han lærte seg flere indianske språk flytende, noe som var viktig for hand handelsvirksomhet.[trenger referanse] Han drev handel med dakotaer og andre sioux-stammer, og med chippewaer.

Omkring år 1683 mottok han noen prøver på blåaktig leire fra midtpartiet av en sideelv til Mississippi og tik den med tilbake til Frankrike for å bli analysert der. Kjemikeren Alexandre L'Huillier mente at dette var fra kobber.

Le Sueur vendte tilbake til Ny-Frankrike for å utgrave en gruve der leiren var fra, men ble stanset; blant annet fengslet for å ha gått uit over sine handelsprivilegier. Han var nærværende ved den formelle erklæring av fransk herredømme over Canada, foretatt i 1689 av Nicholas Perrot i Green Bay. Til slutt ble han fitt kongelig kommisjon til å drive en kobbergruve (skjønt noen mente at han var mest interessert i pelshandel).[trenger referanse]

I 1700 var han med i gruppen som gikk opp til innsjøene Great Lakes og til elven Mississippi i Minnesota, helt til St. Anthony-fallene. Året derpå gikk han sørover hele veien til elvens munning.

Et fylke i Minnesota er oppkalt etter ham; Le Sueur County.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]