Philonthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philonthus
Philonthus decorus, en av relativt få arter som er vanlige i skog
Nomenklatur
Philonthus
Curtis, 1829
Hører til
Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 1200, ca. 160 i Europa, 46 arter funnet i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Philonthus er en artsrik slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet ca. 1200 arter, 46 av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (kroppslengde 5-12 millimeter), vanligvis blankt svarte kortvinger. Kroppen er lang og slank. Mange arter har en bronse- eller blyaktig metallglans, dekkvingene er ofte rødlige og pronotum kan ha røde kanter. Hodet er vanligvis nokså avlangt, glatt og tydelig smalere enn pronotum. Pronotum mangler hår, men har gjerne noen grove børster, er blankt og skinnende, men vanligvis også med tydelig mikroskulptur, hos de fleste artene med to rekker av grove punkter. Dekkvingene er kort, nedliggende behåret. Bakkroppen er jevnt tilsmalnende bakover, med forholdsvis lange, svarte cerci. Beina er nokså kraftige, leggene (tibiae) gjerne litt krumme med kraftige, stive børster. Hannene kan kjennes på at framføttene er litt utvidete og på at det bakerste bukleddet gjerne er innbuktet i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Philonthus-artene er særlig tallrike i kulturlandskapet, kanskje spesielt på beitemark der de gjerne finnes ved fersk gjødsel. De er rovdyr som lever blant annet av fluelarver. I skog er det derimot forholdsvis få arter av denne slekten. De fleste Philonthus-artene flyr godt og gjerne.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Slekten blir i dag ofte delt opp i flere mindre slekter. Noen av artene ble tidligere regnet til slektene Paragabrius og Spatulonthus.

Treliste

= Liste (ufullstendig) over arter som ikke er funnet i Norden[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]