Hopp til innhold

Petter uteligger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter uteligger
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Prod.landNorge
Sendeår2015–2018
SpråkNorsk
Sending
TV-kanalTV 2 Direkte
Eksterne lenker
IMDb

Petter uteligger er en dokumentarserie som skildrer uteliggermiljøet i Oslo med Petter Nyquist som programleder. Seriens første sesong hadde premiere i desember 2015, og er produsert av Teddy TV for TV 2.

Dette er en serie som har blitt sett av 700 000 nordmenn og den har vekket mye følelser blant folket.[trenger referanse] Serien har satt uteliggermiljøet og rusmiljøet i Oslo på dagsorden, noe som har gitt nordmenn muligheten til å få en bredere forståelse av hvordan det faktisk er å ha rusmiddelavhengighet og være uteligger i Oslo.

Sesongene

[rediger | rediger kilde]

Første sesong av serien ble vist på i 2015–2016 og bestod av totalt syv episoder. Andre sesong bestod av to episoder og ble vist februar 2017 under navnet Peter uteligger: De pårørende. Senere samme år ble tredje sesong av serien vist under navnet Petter uteligger: Fra gata til Nordkapp. Sesongen har totalt ti episoder.

Petter uteligger (2015–2016)

[rediger | rediger kilde]

Første sesong av serien starter med presentasjon av Petter Nyquist, en «vanlig mann» bosatt på Kolsås i Bærum med samboer og en datter på snart to år. I november 2014 forlater Petter familien sin i 52 dager for å leve livet på gata i Oslo.[1] Det eneste han tar med seg er ett håndholdt videokamera og de klærne han står og går i. Petter møter mange utfordringer ved å leve på gata, alt fra hvor han kan sove, til hvordan han skal få tak i mat. Etterhvert blir Petter kjent med personer i uteliggermiljøet i Oslo. Det skal vise seg at dette er mennesker som er rause, hyggelige og imøtekommende. En person som skiller seg spesielt ut er rusmiddelavhengig Svein, som jobber som selger av gatemagasinet =Oslo. Da Svein forstår at Petter mangler husvære og penger, deler han alt han tjener og eier med Petter. I episode 3 bryter de imidlertid kontakten.[1] Etter 52 dager på gata i Oslo reiser Petter hjem igjen til sin familie. Sesongen avsluttes med at han uttrykker sorg over å forlate sine nye venner, og sier at han vil forsette å ha kontakt med dem videre.

Sesongen består av 6 episoder som varer i ca 45 minutter hver. Alle episodene i sesongen ble sendt på TV 2 og har blitt tilgjengeliggjort på TV 2s strømmeplattform TV 2 Play. Påsken 2016 ble det sendt en spesialepisode (episode 7[1]) hvor man fikk et innblikk i hvordan de vennene Petter fikk på gata, hadde det etter at han dro hjem til sitt vanlige liv.

Petter uteligger: Fra gata til Nordkapp (2016)

[rediger | rediger kilde]

Neste sesong hadde tittelen Petter uteligger: Fra gata til Nordkapp. Den består av 10 episoder.[2]

Petter uteligger: De pårørende (2017)

[rediger | rediger kilde]

En ny sesong bestående av to episoder hadde premiere i 2017.[3]

Petter uteligger: En ny sjanse (2018)

[rediger | rediger kilde]

I 2018 hadde en ny sesong premiere på TV 2. Den hadde tittelen Petter uteligger: En ny sjanse. Den består av 10 episoder.[4]

Priser og nominasjoner

[rediger | rediger kilde]

Serien vant Gullruten 2016 i klassen «Beste dokumentarserie», mens Petter Nyquist vant publikumsprisen. I tillegg var serien nominert i klassene beste nye programserie, årets nyskapning og årets deltaker (Svein Stang). Petter uteligger: Fra gata til Nordkapp vant Gullruten 2017 i klassen «Beste reality» og var i tillegg nominert i klassene «Beste mannlige programleder» (Petter Nyquist) og årets nyskapning.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Petter uteligger». TV 2 Sumo (norsk). Besøkt 29. april 2020. 
  2. ^ «Petter uteligger: Fra gata til Nordkapp». TV 2 Sumo (norsk). Besøkt 29. april 2020. 
  3. ^ «Petter uteligger: De pårørende». TV 2 Sumo (norsk). Besøkt 29. april 2020. 
  4. ^ «Petter uteligger: En ny sjanse». TV 2 Sumo (norsk). Besøkt 29. april 2020. 
  5. ^ «Nobel, Valkyrien, Leo Ajkic, Anne Lindmo, Petter Uteligger og Lothepus nominert til Gullruten». dagbladet.no. Besøkt 8. april 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata