Spassk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spassks byvåpen

Spassk (russisk: Спасск, tidligere (1925–2005) kalt Bednodemjanovsk (russisk: Беднодемьяновск)) er en by i Penza oblast i Russland, og administrativt senter for Bednodemjanovsk rajon. Innbyggertall: 7 300 (2005 est), 7 628 (folketelling 2002).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1648 ble et udyrket jordstykke oppdaget i Sjatsk uezd, og det ble gitt til et kloster i nærheten, oppkalt etter Frelseren (Spas på russisk). I 1663 ble en landsby etablert på stedet, kalt Bogdanovo. I 1779 ble byens navn endret til Spassk. Den fikk samtidig byrettigheter, og ble gjort til senter i en uezd etter dekret fra Katarina den store. Det ble imidlertid snart klart at dette ville medføre forvirring, ettersom det fantes flere byer i Russland med samme navn, hvorav den mest kjente var Spassk-Rjazanskij. Byens offisielle navn ble derfor endret til Spassk na Studentse (russisk: Спасск на Студенце).

I 1925 vedtok en uezd-partikonferanse at byen skulle omdøpes til Bednodemjanovsk til ære for dikteren Demjan Bednyj. Bednyj selv besøkte aldri byen, men hadde etter sigende en livlig korrespondanse med innbyggerne. I 2005 fikk byen igjen navnet Spassk, etter dekret fra president Vladimir Putin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]