Paul Sweezy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paul Sweezy
Født10. april 1910
New York
Død27. februar 2004 (93 år)
New York
Utdannet ved London School of Economics, Harvard University, Phillips Exeter Academy
Doktorgradsveileder Joseph Schumpeter
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, skribent
Nasjonalitet USA

Paul Marlor Sweezy (19102004) var en amerikansk marxistisk økonom. Han studerte på Harvard under Joseph Schumpeter og oppnådde doktorgrad i 1937. I 1942 ga han ut boka The Theory of Capitalist Development der han tok for seg visse problematiske aspekter ved Marx' økonomiske teorier, før han sluttet seg til Office of Strategic Services, en forløper til CIA.

Etter å ha fått oppstartsstøtte fra F.O. Matthiessen, som Sweezy hadde blitt kjent med i forbindelse med tidligere visepresident Henry A. Wallace sitt forsøk på å bli valgt til president i 1948, startet Sweezy i 1949 tidsskriftet Monthly Review sammen med Leo Huberman, et tidsskrift han skulle være med å redigere frem til sin død.

I forbindelse med de antikommunistiske kampanjene som ble ført i USA på 1950-tallet ble Sweezy dømt for forakt for retten for ikke å ha angitt sine politiske meningsfeller. Denne dommen ble til slutt opphevet av høyesterett i 1957.

Sweezy har skrevet en rekke bøker, både alene og i samarbeid med andre. Den mest utbredte av disse er Monopoly Capital, skrevet med Paul A. Baran, der de setter fokus på det de anser som kjernen i den moderne kapitalismen, nemlig tendensen til sløsing, dårlig utnyttelse og sentralisering. Andre kjente bøker er Four Lectures on Marxism, Socialism in Cuba (med L. Huberman) og The Irreversible Crisis (med Harry Magdoff).