Patrick McDonald (rullestolcurlingspiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patrick McDonald
Født9. juni 1967 (50 år)
USA Los Gatos, USA
Beskjeftigelse Rullestolcurlingspiller
SportRullestolcurling
Aktiv2008 -
TrenerSteve Brown (landslag)
Klubb(er)Madison Curling Club

Patrick McDonald (født 9. juni 1967) er en rullestolcurlingspiller fra USA. Han har deltatt i tre VM og et Paralympics for USA.

Han er gift og har to barn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

McDonald tjenestegjorde tidligere i US Army. Mens han tjenestegjorde i Sør-Korea veltet beltevognen han satt i (M113), og han ble klemt av en forsyningskasse. Han brakk ryggvirvlene C4, C5 og T4 til L1, og skadene gjorde at han ble lam.[1][2] Siden han hadde vært aktiv innen idrett hele livet, begynte han etter ulykken å prøve å finne en idrett å konkurrere i, og han startet med mange idretter; rullestolbasketball, svømming, triathlon, og etterhvert golf.[2] Han spilte seg ned til 1,5 i handicap, og hadde verdensrekorden i lengste drive fra rullestol med 358 yards (327 meter).

Konkurranseinstinktet og ønsket om å bli best i en idrett gjorde at han dreide over på paralympiske idretter, som skyting og bordtennis.[2] Han var på USAs landslag i bordtennis, men ble ikke med til Sommer-OL 2008. Han undersøkte derfor hvilke andre paralympiske idretter som finnes, og fattet interesse for curling. Han oppsøkte Wine Country Curling Club, og deltok på landslagsuttak (US trials) allerede i 2008, der han ble 6. best, og ble dermed reserve på landslaget. For å få mer trening på is flyttet han til New York, og ved landslagsuttaket i 2009 kom han på 5.-plass, og ble tatt ut til VM i rullestolcurling 2009.

Karriere som rullestolcurlingspiller[rediger | rediger kilde]

Han deltok i flere turneringer i 2009. Ved VM i rullestolcurling 2009 kom USA på 4.-plass, etter at de tapte 4-6 for Tyskland i bronsefinalen. Han var også med å vinne Kathy Kerr Open i Canada og US Open, og USA fikk bronse ved Kingross Invitational i Skottland.

Ved Paralympiske vinterleker 2010 i Vancouver spilte han treer, med Augusto Perez som skip. USA lå på 2.-plass etter round robin, med syv seire på 9 kamper, og spilte seg fram til bronsefinalen. Der møtte de Sverige, med Jalle Jungnell som skip, og der vant Sverige 7-5 slik at USA endte på 4.-plass.

Han var skip for USA ved VM i rullestolcurling 2012. De lå på delt 4.-plass etter round robin, og måtte spille tie breaker mot Slovakia, men tapte denne kampen 5-7, og gikk ikke videre til sluttspillet. Også ved VM i rullestolcurling 2013 var han skip, og denne gangen møtte de Kina i bronsefinalen. USA tapte denne 5-6, og fikk igjen 4.-plass.

McDonald var igjen skip ved Paralympiske vinterleker 2014 i Sotsji, der USA kom på 5.-plass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]