Patrick McDonald (rullestolcurlingspiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Patrick McDonald
Født9. juni 1967 (51 år)
USA Los Gatos, USA
Beskjeftigelse Rullestolcurlingspiller
Nasjonalitet USA
SportRullestolcurling
Aktiv2008 -
TrenerSteve Brown (landslag)
Klubb(er)Madison Curling Club

Patrick McDonald (født 9. juni 1967) er en rullestolcurlingspiller fra USA. Han har deltatt i tre VM og et Paralympics for USA.

Han er gift og har to barn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

McDonald tjenestegjorde tidligere i US Army. Mens han tjenestegjorde i Sør-Korea veltet beltevognen han satt i (M113), og han ble klemt av en forsyningskasse. Han brakk ryggvirvlene C4, C5 og T4 til L1, og skadene gjorde at han ble lam.[1][2] Siden han hadde vært aktiv innen idrett hele livet, begynte han etter ulykken å prøve å finne en idrett å konkurrere i, og han startet med mange idretter; rullestolbasketball, svømming, triathlon, og etterhvert golf.[2] Han spilte seg ned til 1,5 i handicap, og hadde verdensrekorden i lengste drive fra rullestol med 358 yards (327 meter).

Konkurranseinstinktet og ønsket om å bli best i en idrett gjorde at han dreide over på paralympiske idretter, som skyting og bordtennis.[2] Han var på USAs landslag i bordtennis, men ble ikke med til Sommer-OL 2008. Han undersøkte derfor hvilke andre paralympiske idretter som finnes, og fattet interesse for curling. Han oppsøkte Wine Country Curling Club, og deltok på landslagsuttak (US trials) allerede i 2008, der han ble 6. best, og ble dermed reserve på landslaget. For å få mer trening på is flyttet han til New York, og ved landslagsuttaket i 2009 kom han på 5.-plass, og ble tatt ut til VM i rullestolcurling 2009.

Karriere som rullestolcurlingspiller[rediger | rediger kilde]

Han deltok i flere turneringer i 2009. Ved VM i rullestolcurling 2009 kom USA på 4.-plass, etter at de tapte 4-6 for Tyskland i bronsefinalen. Han var også med å vinne Kathy Kerr Open i Canada og US Open, og USA fikk bronse ved Kingross Invitational i Skottland.

Ved Paralympiske vinterleker 2010 i Vancouver spilte han treer, med Augusto Perez som skip. USA lå på 2.-plass etter round robin, med syv seire på 9 kamper, og spilte seg fram til bronsefinalen. Der møtte de Sverige, med Jalle Jungnell som skip, og der vant Sverige 7-5 slik at USA endte på 4.-plass.

Han var skip for USA ved VM i rullestolcurling 2012. De lå på delt 4.-plass etter round robin, og måtte spille tie breaker mot Slovakia, men tapte denne kampen 5-7, og gikk ikke videre til sluttspillet. Også ved VM i rullestolcurling 2013 var han skip, og denne gangen møtte de Kina i bronsefinalen. USA tapte denne 5-6, og fikk igjen 4.-plass.

McDonald var igjen skip ved Paralympiske vinterleker 2014 i Sotsji, der USA kom på 5.-plass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]