Patan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oversyn over Patan Durbar Square som listet av UNESCO som Verdensarv.

Patan (Devanagiri:पाटन) er en av de største byene i Nepal. Den ligger i distriktet Lalitpur i Katmandudalen. Navnet Lalitpur (sanskrit for Den Vakre byen) benyttes ofte som synonymt med byen Patan. På lokalspråket newari heter byen Yala.

Patan er av mange betraktet som den eldste og mest vakre blant byene i Katmandu og er mest kjent for sin kulturelle arv og sin lange tradisjon innenfor kunst og kunsthåndverk.

Område[rediger | rediger kilde]

Patan ligger på en høyde over Bagmati-elven like sør for Katmandu i Katmandu-dalen. I dag er de to byene nærmest vokst sammen, og det er 2-3 km fra Durbar-plassen sentralt i Katmandus gamleby til Durbar-plassen i Patans sentrum.

Den ble bygget på et relativt tynt lag av leire og grus på den innerste delen av uttørret oldtidselv kalt Nagdaha.

Byen Patan har mer enn 20 000 husstander og en befolkning på rundt 115 000 mennesker innenfor et område på 459 hektar. Før Prithvi Narayan Shah av Gorkha erobret dalen, var byen det tredje største av dalens kongedømmer.

Byen strekker seg over 16 km² og er delt i 22 kommuner. Den hadde i 2005 183 316 beboere. En betydelig andel av befolkningen er engasjert i ulike former for handel, spesielt innenfor tradisjonelt håndverk og ulike former for småindustri i hytter og hus. De øvrige arbeider med landbruk. Byens lange og rike kunst og håndverkstradisjoner har mer enn noe annet sted i regionen frambrakt en rekke betydelige kunstnere. Berømte kunstnere og mesterhåndverkere som Arniko, Abhay Raj og Siddhi Raj har alle blitt født i her.

Byen ble opprinnelig bygd i formen til buddhisten Dharma-Chakra (Hjulet av rettferdighetens harme). Det er sagt at Indias legendariske hersker, Ashoka, besøkte dalen sammen med sin datter Charumati i år 250 f.Kr. og fikk reist fem hauger, Ashoka Stupas; fire på hver side og en i midten av byen. Størrelsen og formen til disse stupas synes å peke tilbake til deres antikke fortid. Det finnes mer enn 1 200 buddhistiske monumenter i ulike former og størrelser spredt i og rundt byen.

Til tross for sin nære beliggenhet til Katmandu, har byen beholdt noe av sin fredfylte sjarm som Katmandu dessverre har mistet. Selve bykjernen er urban, men bare noen minutter gange i valgfri retning fører til sjarmerende omgivelser, med frittgående husdyr i gatene og innblikk i hverdagslivet i fjelltraktene.

En tur langs stille og trange gater med tradisjonelle bygninger gir ikke inntrykk at dette er en av landets største byer.

Det mest betydningsfulle monumentet er Patan Durbar Square (Patans Slottsplass), som har kommet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder («Verdensarven») og er et av syv monumenter i Katmandu-dalen på denne listen for Asia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Patan har trolig blitt grunnlagt på 200-tallet f.Kr. av Kirat-dynastiet og senere utviklet av Lichhavis500-tallet e.Kr. Byen ble ytterligere utviklet av Malla-ene i løpet av Middelalderen.

Det er mange legender knyttet til navnet på byen. Den mest populære er legenden om guden Rato Machhindranath som ble fraktet til dalen fra Machhindranath i Assam av tre mennesker som representerte de tre kongedømmene i Katmandu-dalen. En av dem var kalt for Lalit, en bonde som bar guden Rato Machhindranath til dalen hele vegen fra Assam. Hensikten med å frakte guden var for overkomme en fryktelig tørke og det var en sterk tro på at guden ville gi regn igjen til Lalitpur. Det var på grunn av Lalits anstrengelser at guden kom og mange tror at byen har fått navn etter Lalit og at endelsen «pur» betyr «bosetning».

Lalitpur sies å ha blitt grunnlagt av kong Veer Deva i 299 e.Kr., men forskerne er enige om at Patan allerede var etablert og utviklet som by siden antikken. Flere historiske opptegnelser inkluderer andre legender som også indikerer at Patan er den eldste av alle byene i Katmandu-dalen. I henhold til en meget gammel Kirat-krønike var Patan grunnlagt av Kirit-herskere lenge før Lichhavi-herskerne ankom den politiske scene i dalen. I henhold til denne krøniken var Kirit-herskernes eldste kjent hovedstad Thankot. Hovedstaden ble muligens fjernet fra Thankot til Patan etter at Kirati-kongen Yalamber kom til maken en gang rundt andre århundret e.Kr.

Det er blitt sagt at kong Yalamber navnga denne byen etter seg selv og siden da har den gamle byen var kjent som Yala.

I 1597 ble Patan erobret av Katmandus kong Shiva Malla, som for en tid forente dalen i et kongedømme. Seinere ble Patan igjen et eget kongedømme, styrt av konger fra Malla-dynastiet fram til Gorkhas erobring.

Kulturarv[rediger | rediger kilde]

Patan er, sammen med Katmandu, Bhaktapur og Katmandu-dalen som helhet, et kjerneområde for den svært rike kulturarven til newar-folket, som bl.a. omfatter arkitektur, billedkunst, håndverk, musikk og dans, matkultur osv.

Patan er stolt av sine tempelbygninger, men det er det håndlagde arbeidet som står i fokus i det flotte Durbar-kvartalet.

Plazaen i front av det gamle kongelige palass, har noen av de fineste samlinger av Newar-arkitektur i hele Nepal. Her finner du en ekstraordinær variasjon av monumenter som skaper en perfekt balanse og harmoni.

Kongepalasset er vakkert og rikelig dekorert, mens Jagannarayan Templet har noen fantastiske utskjæringer på taket. Her vil du se figurer som har samkvem i ganske så avanserte stillinger. Noen minutter gange nordover av kvartalet tar deg til Gull- templet, et buddhistisk munkekloster beskyttet av landskilpadder som rusler omkring i hagen.

Her er også Kumbeshawar, angivelig det eldste templet i Patan, reist i 1392.

Et stykke utenfor Patan ligger andre attraksjoner, slik som Nepals eneste zoo, men som i bunn og grunn er et dyrefengsel.

Området Patan Durbar Square er et av de syv monumentområder i Katmandu-dalen. De syv monument-områdene er inkludert i Verdensarvens liste i 1979 som ett integrert sted. Alle disse monument-områdene er erklært verneverdig og beskyttet i henhold til Loven om bevarelse av monumenter av 1956. Bevarelsen av offentlige og private monumenter bestemmes av Departementet for arkeologi etter fastsatt bestemmelse i UNESCO/ICOMOS. Monumentene i Patan er markert med merkesteiner plassert på ulike steder i skisserte området. Det er også en plakat som priser Verdensarven.

Spesielle steder[rediger | rediger kilde]

Patan er et kunstsentrum. Det meste av nepalisk kunst knyttet til religionene, og det er derfor mange templer og bihars i byen. Verd å se er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]