Diskusjon:Patan

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om Lalitpur[rediger kilde]

Jeg syns det er hyggelig at "the Rock" som atpåtil tydeligvis har vært i Patan, vil skrive om det for Norsk Wikipedia.

Jeg skjønner kritikken for manglende leksikalitet, forsåvidt som at artikkelen er nokså personlig, prega av sjarmen han fant i denne byen. Men jeg liker jo å lese sånt som det er litt blod og følelser i åsså, da ...

Et bedre alternativ enn å slette artikkelen om denne viktige byen må det være om the Rock eller andre kan introdusere noen flere "leksikalske elementer" - noe mer om byens historie, noen fakta om befolkning, geografi, lenker til anna Nepalstoff osv osv? (Hvis sånt er der, håper jeg at det åsså er mulig å bevare the Rocks beskrivelse av sjarmen ved byen, som i og for seg også er opplysninger av verdi for leksikonlesere.)

(Noe sånn info fins i artikkelen Nepals geografi, evt ved å følge den eller Nepal inn på engelsk eller tysk Wiki, osv. Sjølsagt også i reiselitteratur som The Rock og andre kanskje har privat?)

Med beste hexer og velkommen til NepalSkriving til The Rock

Tøgrim 2006-02-20

Jeg har oversatt den engelske teksten og lagt den inn med det som ikke var reiseskildring i den opprinnelige teksten. Føl fri til å forbedre det som er! --Finn Bjørklid 28. feb 2006 kl.23:02 (UTC)

Fin forbedring, men LALITPUR er IKKE PATAN![rediger kilde]

Kjære Finn Bjørklid

jeg syns du har gjort ei fin redigering og forbedring av Patan - artikkelen. Riktig god å lese, syns jeg den blei. Jeg blei gla!

MEN:

Du skriver at Lalitpur blir ofte satt lik Patan.

Ja, det ser ut til at Lalitpur også blir brukt som et synonym for Patan (se bylista i Nepals geografi-artikkelen.)

Problemet er at Lalitpur ER IKKE Patan.

Patan er HOVEDSTADEN i DISTRIKTET Lalitpur, som riktignok også, så vidt jeg skjønner, reknes som en av de 58 bykommunene (i motsetning til de ørten tusen landkommunene) i Nepal.

Patan har fx en overflate, som du skriver, på

16 km2 og ei bybefolkning på 165 000 (Dvs i bylista står Lalitpur, trolig som synonym for Patan, med ei befolkning på 183.316)

Lalitpur derimot, har ei

overflate på 385 km² og ei befolkning på 337 785

(Se liste over distrikter og byer i Nepals geografi)

Lalitpur er egentlig noe ganske anna

og mye større enn Patan, så vidt jeg kan se?

Problemet nå er: Klikker du på Lalitpur, blir du nå omdirigert til til Patan.

Dette må rettes opp,

  • enten ved at det kommer noen opplysninger inn om det (geografisk 20 ganger så store og befolkningsmessig nesten dobbelt så store) Lalitpur-distriktet i Patan-artikkelen
  • eller ved at omdirigeringa fra Lalitpur til Patan-artikkelen droppes, og noen før eller skriver en artikkel om Lalitpur distrikt.

Igjen - takk for fin om/oppredigering! Tøgrim 2006-03-01

Ah ugh! Det er slike misforståelser som jeg ville unngå ved å gjøre deg oppmerksom på artikkelen for jeg var ikke sikker på om jeg skjønte detaljene selv. Du skriver innledningsvis øverst på denne siden: «Om Lalitpur : ... som ... har vært i Patan». Den setningen sammen med noe i den engelske teksten oppfattet jeg det som at Patan var det mest korrekte navnet. Men det som er feil får vi rette. Det må være noen annen som i all vennlighet har laget omdirrigeringen for slikt skjer vel neppe av seg selv. Du mener at artikkelen kan hete Patan, men at vi må få en egen artikkel for distriktet Lalitpur? --Finn Bjørklid 1. mar 2006 kl.00:26 (UTC)
Jeg har slettet omdirigeringen fra Lalitpur. –Peter J. Acklam 1. mar 2006 kl.06:52 (UTC)


Bafforå ha sagt det:
Jeg hakke vært i Nepal jeg heller. Jeg er ingen eggzpert, men bare en vanlig iddjot. Jeg har driti meg ut på Wikipedia før, og LOVER å gjøre det igjen!
Dette sagt, her er min oppfatning av Patan/Lalitpur:
Problemet her er ikke at du er unøyaktig, men at nepal(eser)ne er det - eller ihvertfall tvetydige. Patan er EGENTLIG den relativt lille, historiske byeN (nå noe ala "gamlebyen" ) - 16 km2 og alt det der.
DESSUTEN er denne bykjerna hovedstaden i en av de tre gamle Malla-kongedømmene i Kathmandu-dalen - kongedømmet (eller prinsedømmet, eller hva det nå var) Patan/Lalitpur.
Men det moderne Lalitpur er også definert som et "submetropolområde" (dette fant jeg ut i forbindelse med valget). (Kathmandu aleine er definert som et metropolområde, Lalitpur og 3 andre er "submetropoler".) Det må vel bety at de oppfatter hele Lalitpur distrikt, eller i hvert fall en god del av det, som et bymessig område?
I tillegg figurerer altså Lalitpur med to forskjellige folketall fra samme folketelling:
Lalitpur DISTRIKT hadde i folketellinga i 2001 - 337 785 innbyggere
(her snakker vi om det lalitpur som har ei utstrekning på 385 km²)
Mens Lalitpur BY samme år hadde - 162.991 innbyggere
(dette er den byen som i 2001 er oppført som Nepals 4 største by.)
Ikke rart du blir forvirra. Her ER det forvirra.
Jeg gjetter at det er sånn at Patan BARE brukes om den gamle bykjerna, mens Lalitpur brukes BÅDE om hele distriktet OG om den urbane bebyggelsen som har grodd ut fra det gamle Patan, og som nå kanskje kalles Patan/Lalitpur om hverandre?
Men jeg VEIT ikke detta. Neste gang jeg treffer noen som virkelig har greie på Nepal, skal jeg spørre ...
Men så langt jeg forstår det nå, vil det før eller seinere trengs en artikkel om Patan og en om Lalitpur, ja?
Bestehexer tøgrim 2006-03-03

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Patan. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. mar. 2018 kl. 20:39 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Patan. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. okt. 2018 kl. 00:56 (CEST)[svar]