Malla-dynastiet i Nepal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et kart over det tidligere India som viser Malla-riket.

Malla-dynastiet er en kongefamilie som satt på tronen i flere riker i Nepal fra 1100-tallet til 1700-tallet. To ganger forente Malla-konger store deler av det området som hører til det nåværende Nepal til et rike.

En god historie er at dynastiets grunnlegger, Ari Malla Deva (konge fra 1200 til 1216), var midt i en brytekamp da han fikk beskjed om at han hadde fått en sønn. Derfor ga han sønnen tittelen Malla, som betydde bryter. Dessverre er denne historien neppe sann, for Malla-tittelen var før brukt av andre kongehus, opprinnelig i India, og det var nok de indiske Mallaene som inspirerte den nepalske kongefamilien til å bruke tittelen.

Herskerne i Khasa-riket (som blant annet lå i det som nå er det vestlige Nepal og den indiske delstaten Uttaranchal) kopierte Katmandu-dalens Malla-herskere og brukte den samme tittelen. Men det er ingen historisk forbindelse mellom Khasa-Mallaene og det som vanligvis kalles Malla-dynastiet.

Malla-dynastiet var starten på en blomstringstid for Nepal. Kathmandu-dalens mest praktfulle monumenter stammer fra både tidlig og seinere Malla-tid.

Mallaene var hinduer og innskjerpet kastevesenet, som hadde blitt innført i Nepal av tidligere indiske erobrere. Men de var tolerante overfor buddhismen, som var religionen til mange av Kathmandu-dalens urinnvånere – newarfolket. Selv om Mallaene opprinnelig ikke var newarer, ble de ettervhert identifisert som newari-konger, og deres regjeringstid ble svært viktig for newarenes kultur og historie. Newarer spilte en viktig politisk rolle, deres språk ble brukt i administrasjon og skoler, og mange manuskripter på newari fra Malla-tida finnes fortsatt i bibliotekene.

Etter Malla-dynastiets første år førte borgerkrig og invasjoner til en oppsplitting av staten, som varte i over 100 år.

Jayasthiti Malla, konge i Kathmandu, erobret nabobyen Patan i 1372 og Bhaktapur, den 3. storbyen i Kathmandu-dalen, ti år senere.

Hans sønnesønn Yashka Malla, som var konge fra 1427 til 1482, utvidet riket slik at grensene gikk mot Ganges i sør, dypt inn i Tibet i nord, østover til Sikkim og vestover til Kali-elven.

Etter hans død ble dalen i 1484 igjen delt mellom de tre sønnene hans, i de uavhengige kongerikene Kathmandu, Bhaktapur og Patan.

Oppsplittingen av riket og kriger mellom Malla-kongene svekket dem gjensidig. På 1700-tallet var området rundt Kathmandu-dalen delt i 46 småstater. Det la grunnlaget for at kongen av en av disse småstatene, Gorkhas Prithvi Narayan Shah, på slutten av 1700-tallet kunne erobre Kathmandu-dalen og legge grunnlaget for et nytt, forent nepalsk kongedømme. Dermed gjorde han også slutt på Malla-dynastiets lange historie.

De tre siste Malla-kongene var Jaya Pradash Malla i Kathmandu (fram til 25. september 1768), Tej Narsingh Malla i Patan (til oktober 1768) og Ranjit Malla i Bhaktapur (fram til 13. november 1769).

Se også[rediger | rediger kilde]