Pat Roach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pat Roach
FødtFrancis Patrick Roach
19. mai 1937[1]Rediger på Wikidata
BirminghamRediger på Wikidata
Død17. juli 2004[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
BromsgroveRediger på Wikidata
Utdannet ved University of LiverpoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse bryter, skuespiller
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1971 – 2004
IMDbIMDb

Francis Patrick «Pat» Roach (født 19. mai 1937 i Birmingham, død 17. juli 2004 i Worcestershire) var en engelsk bryter og skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Før Roach begynte som skuespiller var han en kjent bryter. Han fortsatte som bryter også etter at skuespillerkarrieren tok av, under navnet «Bomber» Roach, og han holdt både den britiske og europeiske tungvektstittelen.

Han spilte sin første rolle i 1971, som dørvakt i A Clockwork Orange, og spilte senere en bråkmaker kalt Toole i Barry Lyndon (1975).

Roach oppnådde betydelig suksess i muskuløse støtteroller, blant annet som Hefaistos i Clash of the Titans (1981), og en banditt-krigsherre i Red Sonja (1985). Mest kjent er kanskje hans rolle som General Kael i Willow (1988), og som keltisk høvding i Robin Hood - tyvenes prins (1991).

I Indiana Jones-serien dukket Roach i flere roller. I Jakten på den forsvunne skatten (1981), spilte Roach en sherpa som slåss med Jones i en bar i Nepal, og en stor tysk mekaniker som blir drept av en propell på flystripa i Egypt, og han fikk dermed den sjeldne ære å bli drept to ganger i samme film. I Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984), spilte Roach en grusom tilsynsmann. I Indiana Jones og det siste korstog (1989) hadde han bare en kort rolle som en Gestapo-offiser.

Roach er best kjent for britisk publikum fra komedie-dramaet Auf Wiedersehen, Pet, som Brian «Bomber» Busbridge, en murer som kom med i rollebesetningen i Düsseldorf, og var aktiv i alle fire seriene, men som døde før den endelige spesialepisoden ble avsluttet.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Roach døde i juli 2004 etter en lang kamp mot spiserørskreft. Han er gravlagt på Bromsgrove-kirkegården i Worcestershire.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Pat Roach, Find a Grave 9116120
  2. ^ news.bbc.co.uk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]