Pastor Jarman kommer hjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pastor Jarman kommer hjem
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim
Utgivelsesår1958
Prod.landNorge
Lengde1 t. 31 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiArne Skouen
ManusforfatterArne Skouen
MusikkGunnar Sønstevold
SjeffotografFinn Bergan
KlippBjørn Breigutu
Foran kamera
MedvirkendeHenki Kolstad
Henny Moan
Alf Malland
Rolf Søder
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt
Prod.selskapARA-film AS
Eksterne lenker

Pastor Jarman kommer hjem er en norsk kriminaldrama fra 1958 regissert av Arne Skouen. Hovedrollen spilles av Henki Kolstad, mens sentrale biroller spilles av Henny Moan, Alf Malland og Rolf Søder.

Filmen kan beskrives både som en thriller og et psykologisk drama, og med sin kretsing omkring tillit og svik er Arne Skouens slektskap med Alfred Hitchcock blitt trukket fram i forbindelse med denne filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jarman en god og forstandig sjømannsprest som våger skinnet for noe han synes er riktig. Han er på vei hjem fra New Orleans med båt når han får et mystisk oppdrag fra en av sjømennene som ligger på dødsleiet etter en ulykke om bord. Den døende sjømannen får Jarman til å love at han skal gi et gullur til hans venninne Lilly, og han kommer også med en siste bønn til Jarman og lugarkameraten Tor: "Hjelp Makken!" Men hvem Makken er, rekker han ikke å si før han dør.

Tilbake i Norge drar Jarman ut på leting etter Makken i Oslos underverden, mens Tor oppsøker Lilly for å gi henne gullklokken. I gullklokken står navnet på en sjømann som ble myrdet for fem år siden. Drapet forble uoppklart og mye tyder på at Makken hadde en sentral rolle. Lilly nekter for at hun har noe kjennskap til den døde sjømannen, men når hun hører Makkens navn bli nevnt, blir hun redd. Omtrent samtidig dukker Makken opp i Oslos havn, der han har gått på bommen en tid. Han har fått nyss om at sjømannspresten er gått i land med et farlig bevis fra fortiden. Makken jages etterhvert av både Jarman og politiet og til slutt kommer det til en konfrontasjon.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Aftenpostens Reidar Lunde gav filmen gode kritikker da den kom og skrev blant annet: «..vi har mer en nok å glede oss over i "Pastor Jarman kommer hjem"». Han gav også skryt til Henki Kolstads rolleprestasjoner. Dagbladets anmelder var ikke like begeistret og skrev blant annet: «Høstsesongens første norske film ble dessverre ingen befriende fulltreffer» og videre at «For seerne blir det umulig å opparbeide noen interesse for Makken som for fem år siden har begått en alvorlig forbrytelse i Oslos havn». Avisas anmelder skrev videre at: «Det er ingen utvikling i redselen og angsten hos Søders rolle, og ingen virkelig befrielse når han omsider kan sone sin skyld».[1] VGs anmelder gav den terningkast fire og mente det var en godt fortalt, likefrem og spennende film, men et tynt manus.[2]

Pastor Jarman kommer hjem regnes som en av de mindre kjente filmene av Arne Skouen.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Filmen i Norge, 1995, s.177
  2. ^ «VGs filmbarometer». VG. 28. august 1958. s. 7. 
  3. ^ «Skouen-thriller». NRK. 26. juni 2003. Besøkt 30. november 2007. «...er det mange av dem som er lite kjent. Til de glemte, men svært gode filmene hører "Pastor Jarman kommer hjem"» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]