Partito Repubblicano Italiano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partito Repubblicano Italiano
LandItalia
Leder(e)Francesco Nucara (2014–)
GeneralsekretærRandolfo Pacciardi
Grunnlagt21. april 1895
HovedkvarterRoma (corso Vittorio Emanuele II, 326)
IdeologiRepublikanisme mazzinisme sosialliberalisme proeuropeisk radikalisme
Politisk posisjonSentrum
Nettstedwww.prinazionale.it (it)

Partito Repubblicano Italiano («Italias republikanske parti», PRI) er et liberalt og antiklerikalt italiensk parti og et av de få partiene som overlevde korrupsjonsskandalene som preget italiensk politikk tidlig på 90-tallet. Partiet har vært med i flere regjeringer etter andre verdenskrig og hadde statsministeren (Giovanno Spadolini) en kort periode fra 1981 til 1982. Partiet anser seg som ideologiske etterkommere av Giuseppe Mazzini og er medlem av European Liberal Democrat and Reform Party.

Partiets nyere historie[rediger | rediger kilde]

I 1994 mistet PRI de fleste av sine medlemmer i kjølvannet av Tangentopoliskandalen. Det ble også splittet på dette tidspunktet, i det enkelte på sentrum-venstre-siden av partiet brøt ut og dannet Sinistra Repubblicana. Enkelte mer høyreorienterte medlemmer brøt ut og sluttet seg til Forza Italia,

Ved parlamentsvalget i 1994 ble noen av PRIs medlemmer valgt inn i parlamentet på listen til Alleanza Democratica, mens andre stilte for Patto Segni.

Fra 1996 til 2001 var PRI en del av sentrum-venstre-koalisjonen L'Ulivo. Ved valget i 1996 fikk partiet valgt inn to deputerte og to senatorer.

Ved parlamentsvalget i 2001 bestemte partiet seg for å alliere seg med Silvio Berlusconis allianse, Casa delle Libertà og fikk valgt inn en deputert og en senator. To venstreorienterte grupper gikk som en følge av allianseskiftet ut av partiet: Movimento Repubblicani Europei (som senere ble en del av Partito Democratico) og Repubblicani Democratici.

Ved parlamentsvalget i 2006 fikk partiet valgt to deputerte og en senator.

Den 18. mars 2007 dannet partiet en føderasjon med partiet Partito Liberale Italiano, under betegnelsen Repubblicani, Liberali, Riformatori og dannet deretter en politisk komponent i deputertkammeret sammen med Giovanni Ricevuto, tidligere medlem av Nuovo Partito Socialista Italiano, som kortvarig hadde vært medlem av Forza Italias gruppe.

PRI er nå engasjert i et forsøk på å utvide føderasjonen med andre liberale grupper, som de libertarianske Riformatori Liberali og Decidere!. Målet er å danne et nytt og enhetlig liberalt parti.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]