Alleanza Democratica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alleanza Democratica
LandItalia
Grunnlagt1992
Nedlagt1996
IdeologiSosialliberalisme

Alleanza Democratica («Demokratisk Allianse», AD) var et sosialliberalt italiensk politisk parti, grunnlagt våren 1993, i den hensikt å samle progressive krefter på sentrum-venstre-siden i italiensk politikk, men som samtidig nektet adgang til partier som 'apparater' i sin eksisterende form. Prosjektet lyktes imidlertid ikke og partiet forble lite, bestående hovedsakelig av tidligere republikanere og tidligere kommunister. Partiets leder var Willer Bordon.

AD hadde som mål å samle sentrum-venstre, med både Patto Segni og det post-kommunistiske Partito Democratico della Sinistra og å skape et “Italias demokratiske parti”, inspirert av Det demokratiske parti i USA. Partiet gikk inn for økonomisk liberalisme, endringer i det italienske politiske systemet og var kritisk til venstresidens statsorientering. Likevel var partiet ved valget i 1994 en del av valgalliansen Alleanza dei Progressisti.

I 1996 utviklet partiet seg til Unione Democratica (som i 1999 ble en de av I Democratici) i det andre republikanere, som Antonio Maccanico, og noen sosialister, som Giorgio Benvenuto, sluttet seg til partiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]