Pantertanter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pantertanter
orig. The Golden Girls
Generell informasjon
Sjanger Komedie
Nasjonalitet USA
Sesonger 7
Episoder 180
Lengde 22-24. min min. (per episode)
Språk Engelsk
Foran kamera
Medvirkende Bea Arthur
Betty White
Rue McClanahan
Estelle Getty
Bak kamera
Skapere Susan Harris
Sending
Periode 14. September 19859. Mai 1992
TV-kanal NBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Pantertanter, amerikansk originaltittel The Golden Girls, var en amerikansk komedieserie for TV som ble vist i USA fra 14. september 1985 til 9. mai 1992, og blir fremdeles vist på dagtid i USA. Serien ble skapt av Brandon Tartikoff og Susan Harris. Tartikoff hadde besøkt sin gamle tante en dag og så hvordan hun og hennes nabo, som også var hennes beste venn, stadig kranglet og hakket på hverandre, men fortsatte å forbli venner. Denne opplevelsen fikk han gjort til en TV-serie.

Den ble sendt på norsk TV3 fra 1989 til 1997, og igjen fra 2000 til 2002.

Seriens konsept var at tre eldre, nær pensjonistalderen delte et fasjonabelt hus i Florida. Blanche Devereaux (spilt av Rue McClanahan) eide huset, Dorothy Zbornak (Bea Arthur) og Rose Nylund (Betty White) var hennes leieboere. Senere kom Dorothys mor Sophia Petrillo (Estelle Getty) med som leieboer da hennes eldrebolig brant ned. Opprinnelig var figuren Sophia ment å opptre kun sporadisk, men Gettys portrett ble så populært at hun ble en del av det faste konseptet.

Serien fikk 65 Emmy-nominasjoner, vant 11 Emmy-priser, 4 Golden Globe-priser, og 2 priser for Viewers for Quality Television. Alle de tre ledende skuespillerne vant egne Emmy-priser for sin innsats. Pantertanter, sammen med All in the Family og Will & Grace, er de eneste TV-show hvor alle hovedfigurene har vunnet individuelle Emmy-priser.