Pandoras eske (1929)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For andre betydninger se Pandoras eske (andre betydninger)
Pandoras eske
orig. Die Büchse der Pandora
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1929
Prod.landTyskland
Lengde2 t. 13 min.
Språkstum (tyske mellomtitler)
Bak kamera
RegiG. W. Pabst
Foran kamera
MedvirkendeLouise Brooks
Franz Lederer
Carl Goetz
Alice Roberts
Eksterne lenker

Pandoras eske (originaltittel: Die Büchse der Pandora) er et tysk stumfilm-drama fra 1929, regissert av Georg Wilhelm Pabst med teaterstykkene «Erdgeist» og «Die Büchse der Pandora» av Frank Wedekind som forelegg.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Lulu er elskerinnen til en respektert, middelaldrende avis-utgiver, Dr. Ludwig Schön. En dag blir hun henrykt når en tidligere bekjent, Schigolch, dukker opp ved døren til hennes nye og moderne leilighet. Men når Dr. Schön også dukker opp, får hun Schigolch til å gjemme seg på balkongen. Schön gir Lulu nyheten om at han planlegger å gifte seg med Charlotte von Zarnikow, datteren til innenriksministeren. Lulu forsøker å få ham til å ombestemme seg. Men når han oppdager den uanstendige Schigolch, reiser han sin vei. Schigolch introduserer deretter Lulu for Rodrigo Quast. Dagen etter besøker Lulu bestevenninnen sin Alwa, som tilfeldigvis er Dr. Schöns sønn. Når Charlotte oppdager Dr. Schön og Lulu i en omfavnelse, og avbryter forlovelsen deres. Dr. Schön går deretter med på å gifte seg med Lulu.

Men rett før bryllupsseremonien deres blir han vitne til Lulu som er sammen med både Schigolch og Quast i sengen. Han truer dem med en pistol, men Lulu påstår at Schigolch er faren hennes. Schigolch og Quast klarer deretter å unnslippe. Når de er alene igjen insisterer Schön at Lulu burde begå selvmord med pistolen hans. Lulu nekter å gå med på dette, og under den påfølgende konflikten blir Schön drept. Lulu blir deretter arrestert, og dømt til fem år for mordet. Imidlertid utløser Schigolch og Quast en brannalarm, og kommer seg unna sammen med Lulu i all forvirringen. Alwa og Lulu bestemmer seg for å flykte fra landet sammen. Men på toget blir Lulu gjenkjent av en annen passasjer, Marquis Casti-Piani. Han tilbyr seg å tie, hvis hun gir ham penger. Men Casti-Piani selger Lulu til en egypter, for å arbeide ved bordellet hans. De må derfor forsøke å få tak i nok penger for å betale ut Lulu fra bordellet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Die Büchse der Pandora» (norsk). Filmweb. Besøkt 11. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]