Hopp til innhold

Panda-pansermalle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panda-pansermalle
Nomenklatur
Corydoras panda
Nijssen & Isbrücker, 1971
Populærnavn
panda-pansermalle
Hører til
Corydoras,
pansermaller,
maller
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Peru

Panda-pansermalle er en art i gruppen Corydoras. Det er en bunnfisk som blir 5,5 cm lang, hannene noe mindre. Navnet kommer av de mørke pandalignende flekkene som fisken har rundt øynene. Den holder til i klart, oksygenrikt elvevann som strømmer relativt raskt. Bunnlaget består gjerne av myk sand eller fin grus. Disse elvene er vanligvis frodige med et stort utvalg vannplanter.

Panda-pansermallen kan overleve mellom 16 °C og 28 °C, men den foretrekker klart den kaldere enden av dette temperaturområdet. I korte perioder kan den overleve temperaturer ned i 12 °C, skjønt dette ikke er tilrådelig for fisk i fangenskap. Vannet i panda-pansermallens naturlige habitat har et lavt mineralinnhold, med en nøytral til litt sur pH.

Akvaristikk

[rediger | rediger kilde]

Da denne arten foretrekker kaldere vann enn de fleste andre tropiske akvariefisk, må man ofte senke temperaturen i selskapsakvariet hvis man anskaffer panda-pansermaller. Ved 22 °C trives de godt. Da arten i naturen lever i svært rent vann, er det enda viktigere å passe på vannkvaliteten for panda-pansermaller enn for de mer domestikerte Corydoras-artene som flekket pansermalle eller metallpansermalle.

Dette er en svært sosial art, og bør holdes i grupper på minst åtte individer. Hvis plassen tillater det bør antallet være enda høyere.

Panda-pansermaller blir ofte mer enn 10 år gamle i fangenskap, noen ganger mer enn 15 år.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata