Pan Yuliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pan Yuliang
Pan Yuliang.jpg
Født14. juni 1895[1][2]Rediger på Wikidata
JiangduRediger på Wikidata
Død13. juni 1977Rediger på Wikidata (81 år)
ParisRediger på Wikidata
Utdannet ved École nationale supérieure des Beaux-ArtsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Frankrike, KinaRediger på Wikidata

Pan Yuliang (kinesisk: 陈玉清, pinyin: Pān Yùliáng; født 14. juni 1895 muligens i Zhenjiang i provinsen Jiangsu i Kina – eller kanskje i Anhui, død 22. juli 1977 i Paris), fødenavn Zhang Yuliang, var en kinesisk kunstner.

Som 14-årig jente ble hun solgt av sin opiumsforgjeldede onkel til et bordell i Wuhu i Anhui etter foreldrenes død. Her tiltrakk hun oppmerksomhet fra den velhavende embedsmannen Pan Zanhua. Han kjøpte henne fri fra bordellet, tok henne med til Shanghai og giftet seg med henne som annenhustru. Hun begynte å tegne og dro senere til Paris for å studere.

Tilbake i Shanghai ble hun meget kjent for akttegninger, særlig av kvinner. Hennes tegninger krenket normene i Kina og skapte meget debatt der. På grunn av dette ble hun i 1937 nødt til å flytte til Frankrike for at fortsette sin tegne- og malerkarriere der. Der skapte hun seg etterhvert et navn, og ble fakultetsmedlem på École des Beaux Arts.

Hun virket i Paris i førti år. Eksilkinesiske kunstnere i Frankrike valgte henne til formann for Den kinesiske kunstnerforening. Hennes arbeider ble utstilt internasjonalt, særlig i Storbritannia, USA, Tyskland, Japan, Italia, Sveits, Belgia og Hellas.

Hun tegnet, malte, laget linoleumstrykk og skulpturer. Hun levde i Paris til sin død i 1977. Hun ble begravet på Cimetière du Montparnasse.

Hennes historie er løst fortalt i den kinesiske romanen Hua Hun (A Soul Haunted by Painting) fra 1984 av Shih Nan, som i 1994 ble filmatisert i filmen av samme navn med Gong Li i hovedrollen. Jennifer Cody Epsteins roman The Painter from Shanghai (2008, på norsk: Maleren fra Shanghai) er basert på Pan Yuliangs liv.

Hennes verker er utstilt blant annet på Musée Cernuschi og på Musée national d'Art moderne i Pompidou-senteret i Paris, på Kinas nasjonale kunstmuseum i Beijing og på Anhuis provinsmuseum i Hefei i Kina.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nevnt i: Gemeinsame Normdatei, besøksdato: 26. april 2014
  2. ^ nevnt i: RKDartists, referanse-URL: explore.rkd.nl, tittel: Pan Yuliang, RKD kunstner-ID: 284050

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]