Pan Yuliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pan Yuliang
FødtTang Yu-Lin
14. juni 1895[1][2]Rediger på Wikidata
Jiangdu
Anhui[3][4]
Død22. juli 1977[3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
14. arrondissement[3][4]
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedÉcole nationale supérieure des Beaux-Arts
NasjonalitetFrankrike
Kina
GravlagtCimetière du Montparnasse

Pan Yuliang (kinesisk: 陈玉清, pinyin: Pān Yùliáng; født 14. juni 1895 muligens i Zhenjiang i provinsen Jiangsu i Kina – eller kanskje i Anhui, død 22. juli 1977 i Paris), fødenavn Zhang Yuliang, var en kinesisk kunstner.

Som 14-årig jente ble hun solgt av sin opiumsforgjeldede onkel til et bordell i Wuhu i Anhui etter foreldrenes død. Her tiltrakk hun oppmerksomhet fra den velhavende embedsmannen Pan Zanhua. Han kjøpte henne fri fra bordellet, tok henne med til Shanghai og giftet seg med henne som annenhustru. Hun begynte å tegne og dro senere til Paris for å studere.

Tilbake i Shanghai ble hun meget kjent for akttegninger, særlig av kvinner. Hennes tegninger krenket normene i Kina og skapte meget debatt der. På grunn av dette ble hun i 1937 nødt til å flytte til Frankrike for å fortsette sin tegne- og malerkarriere der. Der skapte hun seg etterhvert et navn, og ble fakultetsmedlem på École des Beaux Arts.

Hun virket i Paris i førti år. Eksilkinesiske kunstnere i Frankrike valgte henne til formann for Den kinesiske kunstnerforening. Hennes arbeider ble utstilt internasjonalt, særlig i Storbritannia, USA, Tyskland, Japan, Italia, Sveits, Belgia og Hellas.

Hun tegnet, malte, laget linoleumstrykk og skulpturer. Hun levde i Paris til sin død i 1977. Hun ble begravet på Cimetière du Montparnasse.

Hennes historie er løst fortalt i den kinesiske romanen Hua Hun (A Soul Haunted by Painting) fra 1984 av Shih Nan. I 1994 ble boken filmatisert med Gong Li i hovedrollen. Jennifer Cody Epsteins roman The Painter from Shanghai (2008, på norsk: Maleren fra Shanghai) er basert på Pan Yuliangs liv.

Hennes verker er utstilt blant annet på Musée Cernuschi og på Musée national d'Art moderne i Pompidou-senteret i Paris, på Kinas nasjonale kunstmuseum i Beijing og på Anhuis provinsmuseum i Hefei i Kina.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «Pan Yuliang», RKD kunstner-ID 284050[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c archives.paris.fr, besøkt 5. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c dødsattest[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]