Hopp til innhold

Palkstredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulf of Mannar, Adam ' s Bridge, Palk Bay, Palkstredet, Bengalbukta
Adam's Bridge skiller Palk Bay fra Gulf of Mannar

Palkstredet (tamil: பாக்கு சலசந்தி / பாக்கு நீரிணை) er stredet mellom Tamil Nadu i India og Mannar-distriktet i den nordlige provinsen av Sri Lanka. Det knytter Bengalbukta i nordøst med Palk Bay og med Gulf of Mannar i sørvest.[1]. Stredet er 53 til 80 km bredt.[2] Flere elver renner inn i stredet, inklusive Vaigai River i Tamil Nadu. Sundet er oppkalt etter Robert Palk som var guvernør i Madras (1755-1763) i Raj perioden.

Stredet består av en lang kjede av lave øyer, rev og sandbanker som med et felles begrep kalles Adam's Bridge, kjent i hinduistisk mytologi som "Ram Setoer" dvs. Ramas bro.[3] Denne kjeden strekker seg mellom Dhanushkodi på Pamban-øya (også kjent som Rameshwaram-øya) i Tamil Nadu og Mannar-øya i Sri Lanka. Ramneshwaram-øya er forbundet med det Indiske fastlandet med Pamban-broen.

Fra 1914 gikk det vanlig tog fra Madras, nå Chennai til Dhanushkodi, så en ferge til Talaimannar på Mannar-øya, og videre tog til Colombo. I 1964 raserte en syklon Dhanushkodi med jernbane-broen og forårsaket store ødeleggelser langs kysten av Palk-stredet.[4] Dhanushkodi ble ikke gjenoppbygget og jernbanen fra Talaimannar til Mahawilachchiya i Sri Lanka ble oppgitt. Det gikk en ferge mellom små brygger i Ramneshwaram og Talaimannar, men dette ble da avviklet og ikke gjenopptatt før 30 år senere.[5]

Foreslått kanal

[rediger | rediger kilde]
Apene bygger broen

Det grunne vannet og de mange skjær i den snevre kanalen gjør det vanskelig for store skip å passere gjennom, selv om fiskebåter og små fartøyer (bæreür) kystbåter har navigert i sundet i mange hundre år.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Map of Sri Lanka with Palk Strait and Palk Bay
  2. ^ Distansen er målt på Google Earth
  3. ^ «Adam's bridge». Encyclopædia Britannica. 2007. Besøkt 14. september 2007. 
  4. ^ «Land's end». Arkivert fra originalen 14. oktober 2004. Besøkt 7. juli 2016. 
  5. ^ Sri Lanka, India to relaunch ferry service after three decades

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]