Paille-maille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pall-Mall (Paille-maille) spiller

Paille-maille (også palle-maille, palle-malle eller pall mall) er et ballspill som spilles på en gressplen og som var utbredt i de høyere sosiale kretser i Vest-Europa på 1600- og 1700-tallet. Paille-maille var en forløper for krokket og golf.

Den vanligste forklaringen på navnet er at detkommer fra italiensk palla di maglio, pallamaglio, som bokstavelig betyr ball og kølle, altså «kølleball». Første ledd kan også komme fra fransk paille, se nedenfor.

Det ble spilt i en lang allé hvor en jernbøyle var satt opp i hver ende. Spillet gikk ut på å slå en trekule, ca. 10 cm. i diameter, med en langskaftet trekølle fra startpunkte i den ene enden, gjennom alléen med så få så slag som mulig, og til slutt slå den gjennom bøylen i motsatt ende. Målet kunne også være en opphengt ring. I Frankrike kunne målet for spillet være en bue av strå (fransk: paille).

Paille-maille ble først utbredt i Italia, Frankrike og Skottland, og spredte seg deretter til England og andre deler av Vest-Europa på 1600-tallet. Navnet refererer ikke bare tll spillet, men også køllen og til alléen hvor det ble spilt. Mange byer hadde lange rette alléer eller promenader som kunne brukes til spillet og som i dag har navn som minner om hva de opprinnelig var. Disse finner vi igjen i Pall Mall (ˌpælˈmæl) og The Mall i London, i die Palmaille (palˈmaljə) i Altona ved Hamburg, i Rue du Mail i Paris, og i Maliebaan i Utrecht. Da spillet ikke lenger var populært, ble enkelte av disse «paille-mailles» benyttet som butikkgater, mens andre ble til skyggefulle promenader, fremdeles kalt mailles eller malls. Det er opphavet til det moderne navnet på kjøpesentre i USA, shopping malls. Et av de største er Mall of America i Bloomington, en forstad til tvillingbyene Minneapolis og Saint Paul i staten Minnesota, USA..

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]