Paavo Talvela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paavo Talvela
Paavo Talvela.png
Født19. februar 1897[1]Rediger på Wikidata
VandaRediger på Wikidata
Død30. september 1973Rediger på Wikidata (76 år)
HelsingforsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Parti SamlingspartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata

Paavo Talvela (født 19. januar 1897, død 30. september 1973) var en finsk general og innehaver av Mannerheimkorset.

Talvela var en av de finske frivillige som fikk tysk militær utdanning under første verdenskrig gjennom den såkalte Jägarrörelsen, og Talvela deltok deretter på tysk side i kampen mot Russland. Etter tilbakekomsten til Finland i 1918 deltok han i borgerkrigen på de hvites side.

Paavo Talvela under vinterkrigen, da med oberst rang

Under vinterkrigen ledet Talvela med obersts grad «gruppe Talvela» under slaget ved Tolvajärvi, og etter den finske seieren i slaget ble han forfremmet til generalmajor. I februar 1940 tok Talvela kommando over det finske III korps under kampene på det karelske nes. Ved fredsslutningen med Sovjetunionen gikk Talvela over i de siviles rekker.

Da fortsettelseskrigen brøt ut i 1941 kommanderte Talvela det finske IV korps i Karelen. I januar 1942 ble Talvela forfremmet til generalløytnant og tjenestegjorde som Finlands representant ved den tyske overkommandoen. I februar 1944 kom Talvela tilbake til Finland og fikk kommando over det finske II korps, da utplassert i det nordlige Karelen, men i juli 1944 ble han igjen sendt som representant til Tyskland der han var til Finland sluttet fred med Sovjetunionen i september 1944.

Etter andre verdenskrig gikk Talvela over i det sivile og arbeidet i noen år som representant for finske papirfabrikker i Sør-Amerika. Talvela var en dyktig og aggressiv offiser i angrep, men mestret forsvar dårlig og hadde vanskelig for å underordne seg andre offiserer.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]