På flukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

På flukt var et pedagogisk rollespill og én av de seks hovedaktivitetene til Røde Kors Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Norges Røde Kors. Aktiviteten ble startet opp i Norge i 1997 og har hatt årlige rollespill rundt om i hele landet siden da. Det pedagogiske målet med rollespillet er å motvirke fremmedfrykt og rasisme.

Spillet tar for seg hverdagen for millioner av flyktninger og simulerer det å være flyktning. Røde Kors Ungdom arrangerer På flukt for å skape økt forståelse og toleranse. Rollespillet varer i 24 timer og skal gi en forenklet, men likevel realistisk opplevelse av det å være flyktning.

Målgruppen er ungdommer i alderen 13-30, med hovedvekt på konfirmanter, men også folkehøgskoler, videregående skoler og universitet har arrangert På flukt. Det Norad-støttede rollespillet ble avviklet i 2017.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet På flukt ble utviklet av den danske pedagogen og læreren, Steen Cnops Rasmussen og testet av Dansk pædagogisk råd. Røde Kors Ungdom eier rettighetene til På flukt i Norge. Siden oppstarten i 1997 har over 25 000 ungdommer fullført rollespillet. På flukt markerte 10-årsjubileum.

Andre land hvor På flukt blir arrangert er Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Italia, Tyskland og Island.

På flukt ble nedlagt i Norge i 2017.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Ved gjennomføringen av et spill vil det være til stede hjelpere, instruktører og spilleder.

  • Spilleder er ansvarlig for all koordinering av spillet. Spilleder er frivillig fra Røde Kors Ungdom, som har gjennomgått et spesielt kurs. Vedkommende er høyeste ansvarlig person for gjennomføringen og har kontakten med arrangør.
  • Instruktør er frivillige, kursede, som spiller de ulike rollene i rollespillet. For å være instruktør må man delta på instruktørkurs, arrangert av Røde Kors Ungdom. Instruktørene er underlagt spilleder.
  • Hjelper er frivillige som ønsker å hjelpe til med gjennomføringen. Disse er ikke kvalifiserte instruktører, men kan, dersom behov, være med å avvikle rollespillet sammen med instruktørene.

Priser[rediger | rediger kilde]

Rollespillet ble i 2007, kåret til verdens beste ungdomsaktivitet i Røde Kors innen arbeid med å fremme mangfold og hindre intoleranse, diskriminering og sosial ekskludering. Prisen ble utdelt 21. november 2007 i Genève på generalforsamlingen til Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger, IFRC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]