Overberget fort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Overberget fort
Fredriksten Overberget.jpg
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Overberget fort
59°06′54″N 11°24′06″Ø

Overberget fort er et av tre fort ved Fredriksten festning i Halden. Overberget ligger ca. 400 meter sørøst for selve festningen, på en høyde kalt Risumberget nordvest for Risum ungdomsskole. Overberget er festningens høyeste punkt, 109 meter over havet.

Overberget fort i Fredriksten festning, Halden.

Under den svenske beleiringen av Halden i 1660 satte de norske styrkene opp lette forskansninger på Overberget. Stillingen ble etter kort tid nedkjempet av svenske soldater.

I Gyldenløves planer for utbygging av Fredriksten inngikk også et lite, befestet anlegg på Overberget. Det ble bygget en liten skanse med tørrmurte voller. I 1690 ble det utarbeidet en ny betenkning om utbygging av festningen, der det poengteres at Overberget er et strategisk viktig anlegg som burde bygges ut. Dette munnet ut i konkrete planer om et skuddsikkert anlegg med tårn eller donjon. Anlegget sto ferdig i 1700, men som en åpen skanse med overdekkede stillinger for mannskapene. Under beleiringen i 1718 deltok Overberget i beskytningen av de svenske linjene. Fortet holdt stillingen gjennom beleiringen, men fikk store skader. Murene ble reparert i 1723, men i 1752 var de igjen forfalt, og det ble en ny runde med diskusjoner om Overbergets strategiske betydning. I 1775 ble murene reparert igjen, men diskusjonene fortsatte.

Under opptrappingen av forsvaret før unionsoppløsningen ble Overberget i 1899 utbygd med en stilling med en 12 cm Schneider-Canet tårnkanon. Etter Karlstadkonvensjonen måtte denne stillingen ødelegges sommeren 1906. Skytset ble etter hvert satt opp igjen ved Fossumstrøkets festning. I dag er Overberget fort base for Fredriksten artillerie Compagni af 1716.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) «Fredriksten festning». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.