Over grensen (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Over grensen
orig. Over grensen
Forfatter(e)Maja Lunde
SjangerRoman; spenningsroman; barnebok
Utgitt2012
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Sider165

Over grensen er en roman for barn fra 2012 av Maja Lunde. Den er inspirert av virkelige hendelser under den andre verdenskrig. Det er en spenningsfortelling i historisk sammenheng som ikke ligger langt tilbake i tid og handler om mot, tillit, vennskap og dødsangst. Dagbladets anmelder mente at boken var preget av «gode dialoger, kjapp takt og mange spenningstopper».

Boken er filmatisert i filmen Flukten over grensen fra 2020. Lunde skrev opprinnelig manus til filmen før hun skrev boken, men boken ble utgitt flere år før filmen mens Lunde ventet på å få finansiert filmen.[1]

Innholdet[rediger | rediger kilde]

I oktober og november 1942 ble norske jøder arrestert og skal sendes ut av landet og til tyske konsentrasjonsleirer. Samme høst flyktet mange av de norske jødene til Sverige. Over grensen handler om denne flukten.

Sarah og Daniel er to unge jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemmer seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie. Da foreldrene arresteres bestemmer Otto og Gerda seg for å hjelpe sine nye venner videre. Flukten går med tog via Halden. Der får barna hjelp av fetteren sin, som smugler dem videre på et lasteplan. Barna er nær ved å oppdages av en grensekontroll og opplever også å bli anmeldt. Siste del av flukten går gjennom skogen i Østfold og inn i Sverige, hvor de endelig er trygge. Underveis har de lært hverandre å kjenne og søskenparet.

Det er også uhyggelige spenningsmomenter hvor de må spørre seg om den snille kona som tilbyr dem mat egentlig på deres side? Er grenselosen virkelig en motstandsmann, eller jobber han også for Statspolitiet i det skjulte?

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flukten over grensen (2020)». montages.no. 27. mars 2020. Besøkt 20. juli 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]