Otto Wilhelm von Struve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Struve Otto Wilhelm.jpg

Otto Wilhelm von Struve (født 7. mai 1819 i Dorpat i Tsarrussland, død 14. april 1905 i Karlsruhe) var en russisk astronom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn till Friedrich Georg Wilhelm von Struve, far til Hermann og Ludwig von Struve og farfar til Georg og Otto von Struve.

Astronom[rediger | rediger kilde]

Otto Wilhelm von Struve var fra 1837 farens medhjelper og 1862–1890 dennes ettertreder som direktør for Pulkovo-observatoriet. Struve oppdaget 500 nye dobbeltstjernesystemer og gav ved sine over en tidsrom av 40 år utstrekte observasjonsarbeider et rikt materiale for studiet av disse himmellegemer. Han gav videre en mer nøyaktig bestemmelse av presesjonskonstanten og fastsatte parallaksen for flere fiksstjerner og av vårt solsystems fremadgående bevegelse i verdensrommet.

Som direktør av Pulkovo-observatoriet forstod Struve ikke bare å holde det oppe på samme nivå som under faren, men også utvide og fullkommengjøre det, og oppdrive dets vitenskapelige virksomhet til slike høyder at dette observatorium i lange tider inntok første plass blant alle verdens astronomiske observatorier. Som rådgivende astronom i den keiserlige generalstaben og marinen innla han seg fortjenester med geografisk-geodetiske arbeider i Russland.

Struve ble tildelt Royal Astronomical Societys gullmedalje i 1850. Han var medlem av Russlands vitenskapsakademi 1852–1889, av American Academy of Arts and Sciences fra 1864, av Det prøyssiske vitenskapsakademiet fra 1868, av Det nederlandske vitenskapsakademi fra 1874 av det svenske Vetenskapsakademien fra 1875 og av det danske Videnskabernes Selskab fra 1876. I 1867 ble han president i Astronomische Gesellschaft.

Kilder[rediger | rediger kilde]