Otocinclus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Otocinclus
Otocinclus macrospilus
Otocinclus macrospilus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Otocinclus
Cope, 1871
Norsk(e) navn: «ottoer»,
dvergmaller
Hører til: harniskmaller,
maller,
egentlige beinfisker
Antall arter: 15
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Delgrupper:

Otocinclus er en gruppe harniskmaller. Slekten ble beskrevet av Edward Drinker Cope i 1871. Navnet kommer fra gresk oto, «øre», og det latinske cinclus som betyr «flettverk», noe som henspiller på hullene som Otocinclus-mallene har i hodet ved ørene.

De er utbredt på Andes-siden av Sør-Amerika, fra nord i Venezuela til nord i Argentina.

Utseende og anatomi[rediger | rediger kilde]

Som andre harniskmaller, har Otocinclus en understilt sugekjeft, og rader av panserplater som dekker kroppen. De er stort sett små i størrelse; Otocinclus tapirape er den minste av artene med bare 2,4 cm kroppslengde, mens Otocinclus flexilis er den største, og blir rundt 5,5 cm lang. De blir ikke større enn 60 mm.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Disse fiskene er stort sett planteetere, og dagaktive. De finnes nær vannflaten, men holder seg ofte blant vegetasjon eller andre strukturer. De legger egg som klistrer seg til underlaget, og mangler yngelpleie i kontrast til mange andre harniskmaller hvor hannen bygger et rede og vokter eggene.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Otocinclus er populære akvariefisk. De kjøpes ofte som algeetere, og passer best til denne jobben i små akvarier. I motsetning til mange andre harniskmaller, bør disse holdes i grupper.

En av de mest populære arten av Otocinclus har vært Otocinclus affinis, men denne har nå blitt flyttet ut i gruppen Macrotocinclus.

Otocinclus cocama

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]