Oslojolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslojolle
To Oslojoller på kryss i Bunnefjorden, Oslo
To Oslojoller på kryss i Bunnefjorden, Oslo
Mål
Lengde over alt5,5 m
Bredde1,550 m
Dypgående0,2 m
Vekt (skrog)210 kg
Mastehøyde4,1 m
Annet
Besetning2
KonstruktørErling L. Kristofersen

Oslojolle er en klinkbygget seiljolle på 18 fot. Den ble konstruert av Erling L. Kristofersen[1] i 1936. Båten ble opprinnelig bygget helt åpen med brede skvettganger. Senere ble den også bygget med dekk. Denne versjonen er kjent fra filmen ??? fra Hvalerskjærgården.

Båten fører fokk og storseil. Kjølen er av jern og utformet som svingkjøl. I sin første versjon var båten luggerrigget. Senere kom 7,5 m² og 9 m² bermudarigg. Med den største riggen er båten noe overrigget. Båten er relativt smal og derved rank. I en periode fra 1950-70 var dette en meget populær hyttebåt, særlig i Oslofjorden og på Sørlandet.

Båten ble fra 1964 også produsert i glassfiber av Sverre Westermoen Båtbyggeri på Sørlandet. Westermoen fikk i 1965 utmerkelsen «Merket for god design» for «Oslojolle 9 m² i plast».[2]

Den første plastversjonen var lik med trebåten med dekk. Her var det åpent under fordekk og akterdekk, noe som gjorde det mulig å seile tur. Senere laget Westermoen en dobbelskrogversjon. Her var det en åpen cockpit, men ingen tilgang inn under dekk. All bagasje må dermed ligge mellom beina på mannskapet.

Kristofersen har også konstruert Knarr og Knarrens «lillesøster» Kutter. Begge disse båtene bygges på lest, en byggemetode som Kristofersen fant opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]