Lestebygging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lestebygging er en byggemetode for båter oppfunnet av Erling L. Kristofersen. [1] Dette er en rask metode for oppbording av mindre entypebåter i tre. Båten bygges med bunnen opp over en form. Det hele minner om måten en skomaker lager en sko over en skomakerlest – derav navnet lestebygging. Metoden ble benyttet av Kristofersen på hans konstruksjoner: Knarr og Kutter. Den er også brukt til bygging av Borge Bringsvær sin BB11 og trolig på BB17.

Ved lestebygging har en en form – en lest – som er bygget opp i tre. Formen er kraftig bygget og utformet som det ferdige skroget og båten bygges med kjølen opp. I lesten er det smale spor fra kjøl til reling for bøyede spant. Båten bygges i kravellteknikk, dvs bordgangene legges med kantene mot hverandre og danner en slett flate. Kanten på bordene er høvlet med hulkil på den ene siden og en motsvarende rund vulst på den motsatte. Derved kan bordene legges tett mot hverandre og skjøten blir tett selv om det er noe vinkelforskjell mellom de enkelte bord. Bordene er relativt smale og enten parallelle, eller alle er høvlet med samme innsnevring mot endene. Ved oppbording legges spantene, stevn og kjøl i lesten og bordene skrus mot spantene og limes i natene. Når skroget er ferdig, løftes det av lesten. Metoden er rask, en slipper tilrigging, kontroll og alle båtene blir svært like.

En lignende metode er i dag brukt av mange til å bygge kajakk i tre av smale lister. Da lager en en enkel jigg ved at en stiller opp spantemaler og limer sammen skroget av smale lister, helst med hulkil/vulst. Denne byggemetoden kalles gjerne strip planking.

Referanser[rediger | rediger kilde]