Luggerseil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reaper, en tomastet skotsk fiskebåt med luggerseil

Luggerseil eller marineseil er et firkantet, asymmetrisk råseil.

Som alle asymmetriske råseil, har luggerseilet en fast forkant og en fast bakkant, som ikke bytter plass under seilasen, selv om båten dreier så vinden kommer inn fra andre siden (men seilet kan også stå helt på tvers av båten, med forkant og bakkant ved siden av hverandre).

De viktigste særdragene ved dette seilet er følgende:

  1. Forkanten av det går på skrå bakover-nedover, fra fremre rånokk og ned til halsen som er festet til masten, og står festet slik under hele seilasen.
  2. Råa står markert på skrå, med framnokken lavest.
  3. Råa er markert lengre bak enn foran masten; det meste av seilet, og dermed det meste av vekten av seil og rå, er derfor bakenfor festet av draget (fallet, tauet som seil og rå heises opp med), og dette fører til at forkanten blir strammet sterkt.
  4. At det meste av seilet står på den ene siden av masten, fører også til at det står nesten bare ut til den ene siden når det står på tvers av båten, altså skjevt på båten, i motsetning til symmetrisk råseil.
  5. Draget er på baksiden av masten. Seilet og råa kan derfor bringes over på le side av masten når båten dreier så vinden kommer inn på motsatt side, uten at man trenger å ta seilet ned; i stedet drar man den korte framnokken av råa nedover og bak masten, og over på den andre siden. Denne manøveren kalles å brase seilet, og skal i prinsippet skje hver gang båten dreier så vinden kommer inn fra andre siden, men arealet av seilet foran masten er så lite, at det i praksis ikke har særlig betydning om masten blir stående i le av og inn i seilet på den ene halsen.

En av fordelene med luggerseil er at det gir mulighet for forholdsvis stor seilføring på kort mast; masten står derfor gjerne ustaget (det vil si uten barduner/støttetau), og er ekstra lettvint å ta ned. En annen fordel er at det er svært enkelt å manøvrere under seilas.

I Norge brukes luggerseil en del på små robåter. Ellers er det spesielt brukt på luggere, små kystfartøyer, da særlig rundt Middelhavet.

Luggerseil ble brukt av blant annet den norske roflotiljen.

Se også[rediger | rediger kilde]