Oslo Håndverker Sangforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Håndverker Sangforening
Stiftet7. november 1845[1]

Oslo Håndverker Sangforening (OHS) er et mannskor stiftet i 1845 av Johan Gottfried Conradi. Koret var opprinnelig tilknyttet Christiania Haandværkerforening og mesterlaugene, men er i dag frittstående og har medlemmer fra alle yrkesgrupper. Korets historie videreføres ved å bruke «Sangerlauget» og «Mestersangere» om koret og dets medlemmer.

Oslo Håndverker Sangforening har spilt en aktiv rolle i Oslos musikkliv siden 1845, og har vært ledet av dirigenter som har vært toneangivende i sin tid. Under ledelse av dagens dirigent Espen Erdal arranger koret egne konserter og opptrer ved ulike tilstelninger og begivenheter.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Oslo Håndverker Sangforening deltar hvert år i den offisielle feiringen av 17. mai i Oslo med sang på Vår Frelsers gravlund, og foran Stortinget og Slottet.

Repertoaret til koret er mangfoldig, med vekt på Norske- og Skandinavisk musikk, Europeisk klassisk musikk, samt kirkemusikk. Deler av repertoaret er tilgjengelig som CD-utgivelser.

Koret øver ukentlig i Håndverkeren i Oslo og gjennomfører hvert år ca. 10 ulike arrangementer i form av seminarer, konserter eller deltakelse ved andre begivenheter.

Reiser er en viktig del av virksomhet og de siste årene har det vært gjennomført turer til Ungarn, Frankrike, Italia, USA, Norge (Lofoten) og England.

Oslo Håndverker Sagforening samarbeider jevnlig med andre kor, grupper, solister og musikere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Johan Gottfried Conradi startet allerede i 1843 en mannssangforening som bestod av 20 akademikere og håndverkere, og dette ble det første offentlige mannskor i Norge. På denne tid fantes fra tidligere bare Frimurernes Sangforening, som var stiftet i 1842. Håndverkerne har altså fra første stund tatt del i norsk mannskorsang. Denne første sangforeningen assisterte noen ganger ved kirkekonserter som Ludvig Mathias Lindeman holdt i Vår Frelsers kirke, men den gikk inn etter et par års virksomhet. Allerede samme år som denne foreningen gikk inn, tok håndverkerne fatt på ny, igjen på initiativ fra Conradi. I Morgenbladet 8. november 1845 sto følgende:

«De Herrer der ønsker at deltage i en Sangforening for Haandverkere, vil behage at tegne deres Navne paa en i Cappelens Boglade udlagt liste.»

Stiftelsesdagen regnes som 7. november 1845. Under Conradis inspirerende ledelse ble sangerne selvskrevne deltakere når det var fest i byen, enten det dreide seg om deltakelse i 17. mai-feiring eller annen festivitas. Conradi ble etterfulgt av en rekke kjente musikkpersonligheter, som Joh. D. Behrens, Paolo Sperati, Ole Olsen, Thorvald Lammers, Iver Holter, Eyvind Alnæs, Frithjof Spalder, Dag Kristoffersen, Thorbjørn Dahl, Olaf Skaffloth, Jon Bara Johansen, Rolf Nykmark – frem til nåværende dirigent Espen Erdal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]