Rolf Nykmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolf Nykmark
Født21. april 1955 (64 år)
Oslo
Ektefelle Ragnhild Groven
Beskjeftigelse Sanger, dirigent, operasanger
Nasjonalitet Norge

Rolf Nykmark (født 21. april 1955 i Oslo) er en norsk opera- og konsertsanger, baryton og tidligere medlem av Sølvguttene. Han er utdannet operasanger, vokalpedagog (bachelorgrad i vokalmetodikk og solosang) og dirigent (kor og orkester). Han er gift med sopranen Ragnhild Groven.

Utdannelse og karriere[rediger | rediger kilde]

Rolf Nykmark er utdannet ved Norges musikkhøgskole, Østlandets Musikkonservatorium og ved Østermalms operaskole i Stockholm. Der studerte han blant annet med Olav Eriksen, Oskar Raaum, Marit Isene, Robert Levin, Margareta Bergström, Birgit Nilsson , Karl Heinz Pinhammer og Kerstin Meyer. Han utførte også operastudier i Wien med professor Kammersängerin Sena Jurinac. Rolf Nykmark har ved siden av dette studert kor- og orkesterdireksjon på Norges musikkhøgskole med blant annet Tor Skauge, Terje Kvam, Arnulv Hegstad og privatstudering med orkesterdirigenten Per Dreier.

Nykmark debuterte som konsertsanger i 1982 i Haag, under Hollandfestivalen med The Haague Philharmonic, med en framføring av Peer Gynt-musikken til Edvard Grieg. Han hadde sin operadebut i Oslo, 1987 og romanse-/liederdebut i Universitetets Aula i 1988. Han har medvirket i operaoppsett og solistkonserter i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland (Hamburg), Østerrike (Wien), England (Thaxted Festival), Italia (Firenze) og USA (bl.a Chicago og Minneapolis). I 2000 avholdt Nykmark flere konserter i Japan, bl.a. «Den Bergtekne» av Grieg med The Nordic Ensemble of Japan i Suntory Hall i Tokyo. Nykmark har også medvirket som solist under flere konserter og operaoppsetninger i Bergen og Oslo sammen med Bergen Operakor, Vest Norges Opera og på Troldhaugen, Edvard og Nina Griegs hjem. Rolf Nykmark startet den profesjonelle vokalkvartetten Grieg Solo Singers i 2010.

Nykmark har ved siden av dette flere CD-innspillinger med, blant andre, Wolfgang Plagge og Audun Kayser. I 2004 kom albumet Nordic Songs med verker av Grieg og Gustaf Nordqvist (1886–1949). Denne platen tar for seg, i utvalg og som førsteinnspilling, 16 av Nordqvists nærmere 200 solosanger.

Dirigent[rediger | rediger kilde]

Nykmark arbeider også med kor og orkester i framføring av kirkemusikalske verker i inn- og utland. I dag er han dirigent for Nordlændingernes Forenings Kor og Lier Kammerkor. Tidligere har han dirigert Oslo Håndverker Sangforening, Bryn Korforening, Handelsstandens Sangforening, Songlaget i BUL, Oslo Opera og Oratoriekor, Oslo Filharmoniske Kor (vikar) og Cæciliaforeningen (repetitør).

Diskografi/utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]